Sabeu on es va posar el primer contenidor de reciclatge de tot l’Estat?

Molt han canviat les coses des que a mitjans del segle passat l’escombriaire recollia la brossa amb el seu cotxe de cavalls i una trompeta, que anava tocant perquè la gent s’assabentés que havia de baixar les escombraries.

Després, per Nadal passaven per les cases deixant una targeta i la gent els hi donava una gratificació en senyal d’agraïment pels serveis prestats durant tot l’any. Era el que anomenaven estrenes, en castellà el famós aguinaldo“.

El primer contenidor de reciclatge de tot l’Estat espanyol, era el de color verd per dipositar el vidre i va ser col·locat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, el 10 de febrer de 1982, ara fa tot just 41 anys, uns dies més tard es va instal·lar el segon al barri de Moratalaz de Madrid.

Narcís Serra, alcalde de Barcelona, inaugurant el contenidor

Fins aquell moment el vidre o es llençava a les escombraries normals o bé es portava al drapaire, sobretot les ampolles de cava, per les que alguns avis recorden que els hi pagaven una pesseta per ampolla. 

Anys més tard va arribar el contenidor groc per dipositar el plàstic i el metall, va ser el mateix any en què va entrar en vigor la Llei d’envasos i residus, l’any 1997.

Des d’aleshores molt han canviat les coses, actualment tots estem molt més conscienciats en la necessitat de reciclar, la importància que té per a la sostenibilitat del planeta. Cada dia sorgeixen nous sistemes de reciclatge, contenidors intel·ligents, deixalleries mòbils, etc.

Haurem de buscar noves formes i nous incentius per arribar al 100% del reciclatge o com a mínim al 60% que és el demanat per la Unió Europea per l’any 2030.

Tags: Primer Contenidor

Notícies semblants: