Origen i tradició de les Caramelles

Caramelles de Cardona – Foto: Ajuntament de Cardona

Les Caramelles és una de les moltes tradicions que tenim a Catalunya. Són cançons populars, en principi de caràcter religiós, però que amb el pas del temps s’han anat actualitzant introduint temes d’humor, sàtira i relacionats amb el poble on es canten.

Tradicionalment un grup de cantaires acompanyats dels flabiolaires i tambors sortien pels carrers dels pobles anunciant la resurrecció de Crist, la Pasqua Florida i la primavera. Cantaven les caramelles i després la gent del poble, com agraïment, els hi donaven queviures, normalment ous, per això el vestit típic per cantar les Caramelles sempre va acompanyat d’un cistell.

L’etimologia de Caramella prové del llatí calamellus“, diminutiu de “calamus” que és una canya i que fa referència a l’instrument que és com una mena de flauta o flabiol que feien tocar els pastors. 

Les Caramelles d’Abrera – Foto: Ajuntament d’Abrera

Les primeres notícies de les Caramelles les trobem associades als Goigs de la Mare de Déu del Roser i les més antigues documentades són del segle XVI a Sant Julià de Vilatorta.

A molts pobles de Catalunya per aquestes dates surten els cors acompanyats de dansaires per cantar les Caramelles. Aquest any tornarem a veure les Caramelles als carrers de Catalunya, després d’ anys amb restriccions per culpa de la pandèmia de la Covid. Malgrat la Covid en molts pobles i ciutats no volien perdre aquesta tradició tan catalana i se les van enginyar per cantar les Caramelles des dels balcons o per videoconferència com van  fer a Santa Coloma de Farners.

“Veniu! Escolteu!, 
els Goigs i Caramelles
us venim a cantar,
per celebrar la joia
del Crist Ressuscitat!…”

Tags: Caramelles

Notícies semblants: