El senzill fet de rentar-se les mans ha salvat moltes vides al llarg de la història.

No sempre hem tingut les mesures higièniques que tenim actualment ni les comoditats per fer-ho. Tan sols cal recordar que moltes de les cases de principis del segle passat no tenien bany i s’havien de rentar en els safareigs o en galledes. En aquests darrers anys que hem patit la pandèmia de la Covid-19, aquest senzill gest ens ha protegit.

Aquest senzill fet, que no hem d’anar a comprar a cap farmàcia i que està a l’abast de tothom ens pot salvar del contagi de la Covid-19 i moltes altres infeccions. Ja a mitjans del segle XIX, el metge hongarès Ignaz Philipp Semmelweis, avui en dia reconegut com el pare de la utilització de procediments antisèptics, va salvar moltes vides amb el simple fet de rentar-se les mans.

Semmelweis, que treballava en un hospital de Viena, investigant la causa de la mort de moltes dones després del part per una sèpsia puerperal, va observar que quan les dones eren ateses per una matrona no es produïen tantes infeccions ni morts que quan eren ateses per metges.

Estudiant la situació va arribar a la conclusió que mentre les matrones tan sols assistien en els parts, els metges estaven en contacte amb altres pacients, fins i tot alguns realitzaven autòpsies i no tenien el costum de rentar-se les mans ni per descomptat utilitzaven guants entre l’atenció a un pacient o una autòpsia i l’assistència a un part.

Va proposar a tots els metges de l’Hospital de Viena que després de cada atenció o intervenció es rentessin les mans amb una solució d’hipoclorit càlcic. Va publicar diversos estudis al respecte i malgrat que la mortalitat per sèpsia puerperal es va reduir a un 1%, molts metges companys seus es van sentir ofesos, ja que dels seus estudis es podia deduir que el causant de la mort de les parteres eren els metges per no rentar-se les mans.

No va ser fins després de la seva mort i quan Pasteur va confirmar la seva teoria de què els gèrmens són els causants de les infeccions, quan Semmelweis va ser reconegut com el creador de la utilització de procediments antisèptics.

De tota aquesta història d’investigacions podem deduir que davant d’una infecció, com ara la del Coronavirus, la mesura fonamental que podem utilitzar és rentar-nos les mans sovint i si ho fem amb els desinfectants que tenim actualment al mercat, molt millor.

Quan ens hem de rentar les mans i naturalment amb sabó:

💧  Abans i després d’anar al lavabo
💧  Abans de manipular qualsevol aliment, dinar, berenar, esmorzar o sopar
💧  Després d’agafar un transport públic, penseu que les barres del metro o bus les toca tothom
💧  Quan acariciem qualsevol animal, incloses les mascotes que tenim a casa
💧  Quan fem algun pagament, en general quan manipulem diners
💧  En els serveis públics s’aconsella agafar un paper per tocar el pom de la porta o tirar de la cadena
💧  Després d’esternudar, tossir o mocar-nos, sempre amb un mocador d’un sol ús.
💧  Després de llençar la brossa al contenidor, el toca tothom i les escombraries estan plenes de gèrmens
💧  Depenent de la vostra professió poden variar les recomanacions, seguiu els consells del vostre sector

Avui en dia el lloc on s’acostumen a allotjar més quantitat de gèrmens són les pantalles de mòbils, tauletes i teclats d’ordinador, així que a més de rentar-nos les mans, també és recomanable netejar-los sovint amb un producte desinfectant.

Us deixem amb un vídeo que va fer la Gemma Espigares sobre la propagació del Coronavirus

Tags: Rentar-se les mans

Notícies semblants: