Avui comença el Ramadà més íntim de la història.

Catalunya és la comunitat autònoma amb el col·lectiu de musulmans més gran de tot l’Estat. Segons dades de l’UCIDE (Unión de Comunidades Islàmicas de España) a 31/12/2019 hi havia un total de 564.055 persones de religió musulmana a Catalunya, dels quals 204.172 ja són catalans, bé per haver nascut aquí o per adquisició de la nacionalitat. D’aquest col·lectiu la majoria són d’origen marroquí, en total 223.332 persones van néixer al Marroc.

Avui per a tots els musulmans, començarà el Ramadà més íntim de la història, per culpa de la pandèmia de la Covid-19 i el toc de queda,  les famílies no es podran reunir per fer l’àpat de després de la posta del sol, a la nit com tenen per costum.

El Ramadà és un dels cinc pilars de l’islam, cinc preceptes que tot bon musulmà ha de complir: la professió de fe, l’oració, l’almoina, el dejuni i la peregrinació a la Meca. El Ramadà consisteix en l’abstinència d’ingerir aliments des de la sortida del sol fins que el sol es pon, fins que es fa fosc.

Durant les hores de sol, les persones que segueixen el Ramadà no poden menjar, beure, practicar relacions sexuals, fumar o maquillar-se, hauran d’esperar al vespre per poder fer-ho, excepte els nens, les persones malaltes, ancians, persones que estiguin de viatge, les dones durant la menstruació, embaràs o recuperació del part i els lactants. Excepte els nens i els ancians, la resta de persones posteriorment hauran de complir-ho en altres dates, al llarg de l’any.

Un cop es pon el sol, acostumen a anar a la Mesquita a orar, aquest any a causa del Coronavirus ho hauran de fer cadascú en la intimitat de les seves cases, ja que d’ençà que es va decretar l’estat d’alarma les mesquites, com tots els centres de culte d’altres religions, estan tancades o amb aforament limitat.

També tenen el costum quan marxa el sol, reunir-se amb les seves famílies i amics per fer un sopar copiós per poder fer front al dejuni de l’endemà, aquest any no es podran reunir i en funció de com evolucioni la pandèmia de la Covid-19, potser tampoc podran fer la festa de fi del Ramadà, que anomenen “Eid al-Fitr“, que aquest any serà la nit del 12 al 13 de maig. Es reuneix tot el col·lectiu musulmà d’una zona per fer un gran àpat i a la que darrerament també anem convidats molts catalans i catalanes no musulmans.

Un altre dels cinc pilars fonamentals de l’islam que no podran fer aquest any, per culpa del confinament mundial, és la peregrinació a la Meca, aquest any veurem la Kaaba sola en mig de la Mesquita Masyid al-Haram de La Meca. La Kaaba és una construcció en forma de prisma rectangular que representa el lloc sagrat i de peregrinació més important de l’islam.

Feliç Ramadà a tota la comunitat musulmana de Catalunya 
Ramadan Mubarak
Mesquita Masyid al-Haram amb la Kaaba al centre
Tags: Ramadà

Notícies semblants: