La Cerdanya dividida en dos per culpa del Pla de desconfinament.

Bellver de Cerdanya

El pla de desconfinament o de “desescalada” que va fer públic el govern espanyol el passat dilluns, es basa en la divisió territorial en províncies i fins que no passin les quatre fases en què es divideix, en un principi fins a finals de juny, ens hem de quedar confinats en la província on residim.

Aquest pla de “desescalada”, per cert, paraula que no para de repetir-nos Pedro Sánchez per referir-se al pla de desconfinament, no la contempla el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola, la qual recomana no fem servir.

Independentment del títol, aquest pla s’ha establert sense tenir en compte les particularitats de cada territori de l’Estat i pel que ens afecta a Catalunya, sense pensar en la nostra divisió territorial en comarques o regions sanitàries. En el cas particular de la Cerdanya, aquesta comarca ha quedat dividida en dos, amb tots els problemes que això representa.

La Cerdanya té onze municipis que pertanyen a la província de Girona: Puigcerdà, Alp, Das, Urús, Fontanals de Cerdanya, Bolvir, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Ger, Meranges i Llívia, amb la particularitat d’aquest últim que està enclavat en territori d’un altre Estat. Els sis que pertanyen a la província de Lleida són: Bellver de Cerdanya, Prats i Sansor, Riu de Cerdanya, Prullans, Montellà-Martinet i Lles de Cerdanya.

Foto: L. Thivolle – i-Cerdanya

La divisió del pla de desconfinament presentat, representa que un ciutadà resident a Bellver no podrà anar a Puigcerdà, que és la capital de la seva comarca, a un quart d’hora de cotxe i on té el seu hospital de referència, però sí que podrà anar a Lleida que té a més de dues hores en cotxe, amb la particularitat que si ho ha de fer, haurà d’anar per carreteres secundàries, ja que el tram més curt és per la C-16 i C-25 però a les que no poden arribar perquè s’haurien d’endinsar en la província de Barcelona.

Google Maps

Per tot això el Consell Comarcal de la Cerdanya, presidit per Roser Bombardó, demana que es revisi aquest pla de desconfinament, mal anomenat de “desescalada”, tenint en compte les particularitats del seu territori.

La Cerdanya és el cas més representatiu dels inconvenients que presenta aquest pla per a Catalunya, ja que és l’única comarca que pertany a dues províncies, però hi ha altres casos flagrants, com per exemple el cas de Blanes (Girona) i Malgrat (Barcelona), que estant a poc menys de 7 km, no podran visitar-se mútuament, en canvi els ciutadans de Blanes poden anar a Puigcerdà que tenen a 181 km mentre la gent de Malgrat no pot arribar a l’Hospital Germans Trias de Girona.

És d’esperar que els encarregats de sancionar per infracció de traspassar els límits de la nostra província, tinguin en compte aquestes particularitats de cada territori. Avui coneixerem la lletra petita d’aquest pla de desconfinament i veurem com ja ens tenen acostumats darrerament, si rectifiquen alguna cosa.

Un dels Estats més centralistes d’Europa i potser de tot el món, com es França, ha deixat en mans dels ajuntaments, departaments o regions, el pla de desconfinament, però sembla que l’Estat espanyol vol tenir-ho tot controlat des del centre, quan el més fàcil hagués estat que ho gestionessin les comunitats que coneixen el seu territori i les seves particularitats.

Tags: Cerdanya, Coronavirus - Covid-19

Notícies semblants: