Investigadors de l’Autònoma de Barcelona detecten el primer cas de l’Estat de Coronavirus en un gat.

Investigadors del Centre d’Investigació en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona, han detectat el primer cas de l’Estat espanyol de Covid-19 en un gat. Amb aquest ja són sis els casos detectats a tot el món.

Segons informen els investigadors, es tracta d’un gat que s’hauria contagiat d’alguna de les diverses persones de la família amb la qual convivia i que havien patit la malaltia. Segons afirma l’investigador i catedràtic de l’autònoma, Joaquim Segalés:

“La cadena de transmissió dels virus es produeix de les persones cap als gats, i aquests són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans”

“La via de transmissió predominant de la COVID-19 és d’humà a humà, i que la capacitat dels gats de transmetre la malaltia és negligible; és a dir, que no juguen un paper significatiu en l’epidemiologia de la malaltia”.

El gat va ser ingressat en un hospital veterinari a causa de les dificultats que tenia per respirar i la febre que patia. Els veterinaris li van detectar un nivell molt baix de plaquetes i una insuficiència cardíaca. Li van practicar una eutanàsia humanitària.

Pels símptomes que presentava, es va enviar el cos de l’animal al CReSA, on se li va practicar la necròpsia que va confirmar que patia una cardiomiopatia hipertròfica felina i que les causes de la mort van ser un edema i una congestió i hemorràgia pulmonar.

Un cop practicades totes les proves, es va detectar material genètic (ARN) del SARS-CoV-2 en mostres extretes del nas i del nòdul limfàtic mesentèric (que drena l’intestí); la càrrega vírica, però, era baixa i cap de les lesions que presentava l’animal era compatible amb una infecció pel virus.

La Directora del CReSA, Natàlia Majó diu que ara que el nou Coronavirus està estès entre la població humana és possible que algunes mascotes s’infectin pel contacte amb les persones amb qui conviuen.

La possibilitat d’infecció als animals és molt baixa i acostumen a presentar una simptomatologia lleu, però si observeu que el vostre gat presenta febre, tos, esternuts, diarrea, vòmits o dificultats en respirar, porteu-lo al veterinari.

Els felins són una espècie més susceptible, en el cas dels gossos, de moment no s’ha detectat cap cas i sembla que és més difícil el seu contagi.

Tags: Coronavirus - Covid-19, Gats

Notícies semblants: