Avui més que mai celebrem el Dia Internacional de la Infermeria

Des de l’any 1974 cada 12 de maig celebrem el Dia Internacional de la Infermeria en honor a Florence Nightingale, considerada com la precursora de la infermeria moderna.

Aquest any la celebració adquireix especial rellevància a conseqüència de l’extraordinària tasca que estan fent tots els infermers i infermeres d’arreu del món, atenent l’emergència sanitària que estem patint per causa de la Covid-19. 

Per aquest motiu, avui més que mai volem reconèixer la dedicació i entrega que tenen cap als pacients i en especial per acompanyar en els darrers moments a tots els que ens han deixat aquests dies, tan sols acompanyats de la seva mà.

Florence Nightingale va néixer a Florència, a la Toscana italiana, avui fa 200 anys. Filla d’una família britànica benestant, des de molt joveneta va destacar en matemàtiques, però la seva gran passió era ser infermera, cosa que en aquells moments no estava ben vist, ja que la dona de classe alta quedava relegada a ser una bona esposa i mare. Les infermeres acostumaven a ser treballadores de classes més humils.

Malgrat l’oposició de la seva família, en especial la seva mare i la seva germana, va aconseguir diplomar-se en infermeria i gràcies al seu gran coneixement de les matemàtiques, va poder aplicar l’estadística al camp de l’epidemiologia i de l’estadística sanitària.

Per la seva gran tasca en l’àrea de la salut, va ser la primera dona guardonada per l’American Statistical Asoociation i va tenir l’honor de pertànyer a la Royal Statistical Societty a Gran Bretanya.

L’any 1854 va partir amb altres 38 infermeres cap a la Guerra de Crimea, conflicte bèl·lic entre Rússia i Grècia contra l’Imperi Otomà, França, el Regne Unit i Sardenya. Per les seves rondes de visites nocturnes amb una llum d’oli, per veure com seguien els soldats, la van anomenar “la dama de la lámpara“.

Durant aquells anys de guerra els hospitals tenien una higiene lamentable, poca alimentació i les infeccions eren massives. Durant el primer estiu de la Guerra de Crimea van morir més de 4.000 soldats, molts més per infeccions com tifus, còlera o disenteria, que no pas per les ferides de guerra. 

Amb l’arribada de Florence Nightingale, va arribar l’ordre i la higiene. Va ordenar la neteja dels abocadors contaminants i va millorar la ventilació de l’hospital, a partir de llavors l’índex de mortalitat es va reduir notablement.

Acabada la guerra, torna al Regne Unit, malalta de febre tifoidal, va demanar audiència amb la reina i la va convèncer de posar en marxa tot un protocol d’higiene als hospitals britànics. A partir d’aquell moment va treballar per fer-ho possible i va obrir una escola d’infermeria. Gràcies a ella va néixer un nou concepte de tractament de les malalties, va néixer la infermeria moderna. Florence Nightingale va morir amb 90 anys, mentre dormia.

Tags: Dia Internacional de la Infermeria

Notícies semblants: