Reapareix el Tritó verd que es donava per extingit a la zona dels Aiguamolls de l’Empordà 

El Tritó verd és una espècie d’amfibi que es va donar per extingit de la zona dels Aiguamolls de l’Empordà fa 20 anys i que ara s’ha tornat a veure. Fins a començament d’aquest segle era molt freqüent veure’l a la plana de l’Empordà.

Gràcies al grup de treball de l’Observatori Amfíbic de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) que fa cinc anys estan fent prospeccions, ara s’ha pogut localitzar una colònia de Tritons verds, amb un mascle, diverses femelles i un gran nombre de larves en diferents estadis de desenvolupament.

El projecte ha estat finançat per la Fundació Barcelona Zoo amb la col·laboració del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà i el centre de recerca en ecologia CREAF.

La causa de la seva desaparició va ser la intensificació i el canvi agrari, amb la nitrificació de les aigües i l’arribada d’espècies invasores com el cranc de riu americà.

Es tracta d’una espècie protegida que a Catalunya podem trobar a les comarques gironines, al nord de les barcelonines i en menor quantitat a les Terres de l’Ebre. També es poden trobar al nord de la península Ibèrica i al centre i sud de França.

L’origen d’aquesta colònia no se sap exactament quin ha estat, podria ser que no s’haguessin extingit com es pensava o que provinguin de la zona propera de la Serra de Verdera, on encara hi ha colònies de tritó, per això seria interessant millorar la connexió que hi ha de la Serra fins al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, per facilitar la supervivència de l’espècie.

El Tritó verd està catalogat com espècie protegida i inclosa en el catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.

 

Tags: Tritó

Notícies semblants: