NATURA

Sabeu d’on bé el nom dels Pirineus? – La llegenda de Pyrene

Ningú sap exactament com es van anar formant els Pirineus, però ja qui li atribueix un origen mitològic. Diu la llegenda que fa molts i molts anys a la península Ibèrica vivien quatre personatges:

  • Tubal: El primer rei de la península Ibèrica, Tubal era el nét de Noè, encarregat de repoblar Hispània.
  • Gerión: Un monstre de tres caps que vivia en la zona de l’actual Cadis i que tenia atemorida a tota la península.
  • Pyrene: Filla del Rei Tubal, d’una extraordinària bellesa i enamorada d’Hèrcules.
  • Hèrcules: El gran guerrer i heroi grec que es va enamorar de Pyrene.

La princesa Pyrene estava enamorada d’Hèrcules i d’amagades els dos enamorats es trobaven als boscos, perquè el pare de Pyrene i amo de la regió dels boscos no volia que la seva filla es casés amb l’heroi grec.

Quan Tubal es va assabentar que es veien d’amagat, va desterrar a Hèrcules, però Pyrene continuava visitant cada dia el bosc amb l’esperança de trobar-se amb el seu estimat Hèrcules.

Gerión, el monstre de tres caps, es volia casar amb Pyrene, però ella no li corresponia. En una d’aquestes fugides de Pyrene al bosc, Gerión indignat va cremar els boscos. Els crits de lament de la princesa van arribar a oïdes d’Hèrcules, però quan va arribar, Pyrene tan sols va tenir temps d’explicar-li el que havia passat iabans de morir als seus braços.

Hèrcules lluitant contra Gerión

Diu la llegenda que Hèrcules la va enterrar allà mateix i va anar construint un mausoleu amb unes roques gegants per recordar-la sempre més, sense donar-se va anar aixecant la carena dels Pirineus, nomenats així en honor a la princesa Pyrene.

Altres llegendes diuen que la princesa Pyrene reposa just als peus de la muntanya més alta dels Pirineus, l’Aneto i que es va quedar embarassada d’Hèrcules, donant a llum una serp.

I així és com, segons la mitologia, fruit de l’amor és com es va formar la carena que va des del Mediterrani fins al Cantàbric, des de Port-Bou fins a Hondarribia.

Segons l’etimologia Pirineus, és d’origen grec: Pyros” que és foc i “Neos” nou, per tant seria Foc Nou.

Tags: Pirineus

Notícies semblants: