Creieu que s’hauria de retirar l’estàtua de Colom de Barcelona?

Arran de la mort de l’afroamericà George Floyd durant la detenció per part d’un policia a Minneapolis, es va reactivat la polèmica sobre Cristòfol Colom i el seu paper en el descobriment d’Amèrica.

Les protestes per la mort de George Floyd, van obrir una onada de manifestacions de rebuig al racisme en general i en moltes poblacions americanes s’han enderrocat o mutilat estàtues del colonitzador d’Amèrica, que fa més de cinc segles va protagonitzar un autèntic genocidi amb el poble indígena.

El debat va arribar a Catalunya de la mà de la presidenta d’En Comú Podem, Jèssica Albiach, que es va pronunciat a favor de desmuntar l’estàtua de Colom que porta 132 anys apuntant a un lloc que precisament no és el continent que va descobrir.

La líder dels comuns en una entrevista que li va fer Antoni Bassas a Ara.cat, va respondre això quan el periodista li va preguntar si creia que Barcelona hauria de desmuntar l’estatura de Colom:

“Seria una bona mesura desmuntar l’escultura de Colom. El 12 d’octubre no tenim res a celebrar”

“El reconeixement cap a una figura que va fer possible una colonització d’uns territoris amb el genocidi que va generar, a mi tampoc em representa, com Felip VI”.

No sabem si és un canvi d’opinió del partit que governa el consistori barceloní o es tracta d’una opinió personal de Jèssica Albiach, ja que a la mateixa proposta que fa temps va fer la CUP, els comuns sempre han votat en contra.

L’estàtua de Colom es va inaugurar l’1 de juny de 1888. Es va construir quan es van fer les obres de millora del litoral de Barcelona, amb motiu de l’Exposició Universal de 1888.

Colom sembla que estigui apuntant al continent que va descobrir, però realment està apuntant a l’altra banda, el seu dit apunta a Itàlia. Quan la van inaugurar van pensar que si apuntava a la Rambla, que és el lloc correcte si volem indicar on és Amèrica, la gent no ho entendria, així que la van col·locar apuntant al mar.

Tags: Colom

Notícies semblants: