Ara fa 116 anys que es va fundar l’Institut d’Estudis Catalans


Era un 18 de juny de l’any 1907 quan el president de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, va fundar l’Institut d’Estudis Catalans,
nomenant com a director a l’historiador Antoni Rubió i Lluch, fill de Joaquim Rubió i Ors. Una corporació acadèmica, científica i cultural que neix amb l’objectiu de difondre la cultura catalana i treballar en l’àmbit de la recerca científica.

Quan es va crear la Mancomunitat de Catalunya per agrupar les quatre diputacions del nostre territori, l’IEC es va estendre a tot el país. L’IEC en un principi estava dividit en tres grans sectors: el dedicat a la Història de l’arqueologia, el de Ciències i el de la Filologia.

Les quatre diputacions de Catalunya van cedir les seves competències a la Mancomunitat, però l’Estat espanyol no va cedir cap de les seves. Malgrat això van continuar treballant per demostrar que amb una gestió honesta i responsable es podia modernitzar el país amb els pocs recursos que tenien. L’educació i el foment de la cultura era primordial per a la Mancomunitat i per això va promoure la fundació d’escoles arreu del país. Com deia Prat de la Riba: “Ni cap poble sense escola, ni cap escola sense mestres”.

Els quatre artificis de la Mancomunitat: Enric Prat de la Riba (Diputació de Barcelona) – Agustí Riera i Pau (Diputació de Girona) – Antoni Estivill (Diputació de Tarragona) – Josep Gil Doria (Diputació de Lleida).

L’Institut d’Estudis Catalans és l’acadèmia de les ciències i les humanitats del nostre país, s’ocupa de tots els vessants del coneixement dins del territori de parla catalana i des de l’any 1922 forma part de la Unió Acadèmica Internacional. Al llarg de tots aquests anys ha estat fonamental per la normalització lingüística, científica i cultural de Catalunya.

Mai ha deixat de treballar, ni durant la dictadura franquista, quan ho va continuar fent en la clandestinitat, fins que un any després de la mort del dictador, l’any 1976 va ser reconegut com a Corporació Acadèmica.

Actualment assessora els poders públics i institucions de recerca, impulsant programes, organitzant conferències, congressos, exposicions, editant publicacions i és l’encarregat d’organitzar els Premis Sant Jordi, que cada any distingeixen obres i investigadors en tots els àmbits de la ciència i de la cultura catalanes.

Avui dia l’Institut d’Estudis Catalans, ubicat en l’antiga Casa de Convalescència, del carrer del Carme, 47 de Barcelona, està presidit per Maria Teresa Cabré i Castellví.

Tags: Institut d'Estudis Catalans

Notícies semblants: