Troben uns naips del segle XVI amagats dins la caixa del Rellotge del Monestir de Santes Creus

Claustre del Monestir de Santes Creus

Durant les tasques que s’estan fent de restauració de la caixa del rellotge del Monestir de Santes Creus, s’han trobat uns fragments de naips, que segons els primers estudis podrien ser del segle XVI, el que demostraria que els monjos d’aquells temps devien passar estones jugant a cartes.

A més dels naips, també s’han trobat fragments d’un pergamí escrit en llatí amb frases de la litúrgia, una carta escrita en català antic per fra Josep Maura, en la que li demana al pare que compri taronges, una sabata i el broc d’una ampolla.

És el primer cop que s’estudia la caixa del rellotge que està penjada a uns dotze metres de terra en un dels murs de la nau transversal de l’església de Santa Maria, adossat a la Torre de les Hores, que contenia les campanes i la maquinària del rellotge.

Segons explica l’arqueòloga Carme Subiranas, en un principi es pensava que datava del segle XVIII, però després d’aquests treballs de restauració que s’estan fent, analitzant la policromia i la troballa dels objectes a dins, cobra importància la hipòtesi que la caixa del rellotge és de la mateixa època que la Torre de les Hores que és de l’any 1575.

Els treballs que es van iniciar per estabilitzar el suport de fusta que tenia perill de despreniment i restaurar la policromia, s’acabaran a final de mes i a partir del juliol ja podrem contemplar la caixa del rellotge restaurada.

Tags: Santes Creus

Notícies semblants: