Nova Caledònia celebrarà un nou Referèndum per independitzar-se de França.

Noumea, capital de Nova Caledònia

Nova Caledònia és un grup d’illes del Pacífic Sud que van ser colonitzades per França durant la primera meitat del segle XIX, l’arxipèlag es va convertir en colònia francesa l’any 1853.

Fa dos anys, el 4 de novembre del 2018 van celebrar un Referèndum d’Independència amb la conformitat de l’estat francès. El govern de França va declarar que reconeixerien i respectarien el resultat.

El resultat va ser del 56,7% dels vots a favor del NO, la majoria dels votants volien continuar pertanyent a França. Un acord signat l’any 1998 entre el govern de Nova Caledònia i França, preveu que se celebrin fins a tres referèndums, en el cas que en els dos primers el resultat sigui contrari a la independència.

El que se celebrarà aquest any, en principi estava previst pel 6 de setembre, però a causa de la Covid-19, s’ha ajornat fins al 4 d’octubre. En cas que el resultat torni a ser favorable a continuar pertanyent a França, el tercer referèndum s’haurà de celebrar abans del 2022.

L’any 1988 es va posar en marxa un procés de descolonització que conclourà amb aquests referèndums i que posarà fi a la rivalitat entre la població kanak i els descendents d’europeus que va provocar molts aldarulls durant la dècada del 1980.

Una de les illes de Nova Caledònia
Tags: Referèndum

Notícies semblants: