La nova sèrie “Drama” de TV3 encén una polèmica sobre el bilingüisme a TV3

Dilluns passat TV3 va estrenar una sèrie produïda pel Terrat per Televisió espanyola que més enllà del mateix èxit de la sèrie, està en tots els mitjans de comunicació i xarxes socials pel fet de ser bilingüe. Drama és la història d’una noia, Àfrica, que es queda embarassada i no sap qui és el pare.

Drama es desenvolupa principalment en català però té una fort presència del castellà en el guió, reflectint el que passa en la realitat als carrers de Catalunya, tan sols cal escoltar els nens i nenes del nostre país als patis de les escoles. La pregunta és si TV3 ha de contribuir al fet que això es normalitzi o en canvi ha de servir com a vehicle per a la normalització lingüística a Catalunya?

La primera a donar resposta a aquesta pregunta ha estat la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga que en declaracions a la Cadena Ser va dir que l’ús social de la llengua catalana ha de començar per la televisió pública de Catalunya, per acabar dient:

“No només per la sèrie sinó també per altres programes informatius, quan fas zàping ja no saps si estàs veient una cadena estatal o catalana”. “De vegades veig massa castellà a TV3”.

Si l’argument de TV3 és que amb aquests tipus de bilingüisme aconseguiran introduir TV3 a casa dels castellà-parlants i així pujar l’audiència de la cadena, que per cert és líder a Catalunya, s’equivoquen, quan un producte és bo el veu tothom, tenim molts exemples, començant per Bola de Drac, Plats Bruts o Merlí.

L’altre tema que s’argumenta és la manca de pressupost de la cadena, cosa que impedeix fer produccions pròpies. Segons declaracions del director Vicent Sanchís a Vilaweb, amb més pressupost es faria més ficció en català. El pressupost assignat aquest any per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és de 297,5 milions d’euros. Potser el que cal és fer una millor assignació dels recursos començant per abaratir el cost dels salaris dels alts directius.

Moltes han estat les crítiques al bilingüisme de la sèrie Drama a les que s’ha afegit Plataforma per la Llengua, recordant que en l’acte fundacional de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals consta que contribuiran a la normalització lingüística i cultural de Catalunya. La Consellera Vilallonga a l’entrevista a la Cadena Ser, va recordar que la Generalitat precisament va donar 6 milions d’euros per invertir en projectes en català.

Si algun dia volem aconseguir que el català es parli als patis de les escoles, a les botigues i es normalitzi la nostra llengua, hem de començar per la nostra televisió. Ofertes en castellà tenim moltes, però en català tan sols TV3 i cada dia amb menys canals.

Tags: Llengua catalana

Notícies semblants: