“Ni Franco va poder amb Òmnium Cultural” – Paraules d’en Jordi Cuixart en el 59 aniversari de la fundació de l’entitat.

Tal dia com avui de l’any 1961 es va fundar l’entitat Òmnium Cultural i el president actual, Jordi Cuixart en l’aniversari de l’any passat va voler recordar-ho amb aquestes paraules, durant la celebració de l’Assemblea General Ordinària, on ha estat reelegit com a President:

“Durant tots aquests mesos, un dels meus objectius ha estat mantenir la serenor i la determinació per sortir de la presó com a president de l’entitat, per no cedir al xantatge de l’Estat, també per respecte als milers de socis i a la ciutadania en general”.

“L’Estat espanyol no decidirà mai qui és el president d’Òmnium, perquè ni Franco va poder acabar amb Òmnium”.

Òmnium Cultural va néixer en plena dictadura franquista, l’11 de juliol de 1961, de la mà de cinc empresaris compromesos amb la llengua i la cultura catalana. Eren Lluís Carulla i Canals, Joan Baptista Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany (pare de Fèlix Maria Millet i Tusell, actualment a la presó), Pau Riera i Sala i Joan Vallvé i Creus.

Eren temps de censura i persecució de la llengua i la cultura catalana. Dos anys més tard el govern franquista va ordenar la suspensió de les activitats i va clausurar la seu que en aquells moments estava al carrer Montcada de Barcelona, fins que l’any 1967 és legalitzada com a entitat cultural i es torna a reobrir la seu. Des de llavors no ha parat de lluitar per la defensa de la llengua la cultura i els drets dels catalans i catalanes.

Al llarg d’aquests 59 anys ha tingut 10 Presidents:

  • Fèlix Millet i Maristany (1961-1968)
  • Pau Riera i Sala (1968-1978)
  • Joan Vallvé i Creus (1978-1984)
  • Joan Carreras i Martí – (1984-1986)
  • Josep Millàs i Estany (1986-2002)
  • Miquel Bes i Calzadilla (2002)
  • Jordi Porta i Ribalta (2002-2010)
  • Muriel Casals i Couturier (2010-2015)
  • Joaquim Torra i Pla – (2015)
  • Jordi Cuixart i Navarro (2015 fins ara)

En els darrers anys, Òmnium Cultural junt amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han estat treballant per poder aconseguir la realització d’un Referèndum d’Independència de Catalunya, cosa que ha portat al seu president, Jordi Cuixart a la presó amb una condemna de nou anys, afortunadament el 60è aniversari ho podrà celebrar en llibertat per haver estat indultat.

Tags: Òmnium Cultural

Notícies semblants: