Un altre emblemàtic restaurant de Barcelona a punt de tancar després de cent anys funcionant.

El Restaurant Can Soteres en la confluència del passeig de Sant Joan amb la Diagonal de Barcelona, pot tenir els dies comptats a causa de la llei d’arrendaments urbans. Durant el segle passat Can Soteres era conegut com el restaurant de BBC (bodas, banquetes i comuniones), per ser el lloc de reunió de l’Associació L’Arca de Noè i pels seus meravellosos caragols a la llauna.

L’edifici on està ubicat es va construir l’any 1931, però Can Soteres ja existia des de 1915, quan l’avi de l’actual propietari Santi Soteras, es va fer càrrec d’una parada de cavalls on descansaven els traginers que entraven a la ciutat per la Diagonal i baixaven pel passeig de Sant Joan per anar a vendre els seus productes al Born. Mentre els cavalls reposaven, ells aprofitaven per fer un àpat.

L’any 1927 va néixer a Can Soteras l’associació cultural L’Arca de Noè. Joaquim Ciervo quan va veure que el seu gran amic Santiago Rusiñol estava una mica deprimit, per animar-lo se li va ocórrer la idea de crear una associació on tots fossin coneguts pel nom d’un animal, com els seus cognoms. Una associació on quedava prohibit parlar de política, religió i futbol, una associació per fer l’animal, com ells diuen.

En plena dictadura franquista podien seure a taula, un capella, un comissari de policia, un republicà i un membre de la maçoneria, per això millor evitar temes de conversa conflictius. Avui en dia encara continuen reunint-se en el menjador que hi ha al soterrani, decorat amb motius d’animals i en el que destaca la figura d’un cangur, ja que aquest era el nom de Jaume Soteras, pare de l’actual propietari i que amb 102 anys, encara viu al pis de sobre el restaurant.

 

Amb la construcció del nou edifici l’any 1931, l’antiga fonda es va convertir en el Restaurant Diagonal Can Soteras, on cada dimarts servien l’escudella i carn d’olla i on des de fa quasi 40 anys se celebra la Setmana del Caragol, que va sorgir per casualitat quan un bon dia que el periodista Joan Poch Soler va anar a dinar amb altres personatges coneguts i van fer caragols. L’endemà va fer un article al diari en què parlava de la Setmana del Caragol a Barcelona. A partir d’aquell moment tothom trucava per reservar per menjar caragols i va començar la Confraria Gastronòmica del Caragol i la celebració de la Festa del Caragol.

Segons informa el Periòdic, l’alarma ha saltat quan s’ha vist que part del mobiliari i parament de l’establiment està a la venda a Wallapop. Esperem que arribin a un acord amb el propietari de l’edifici i puguem continuar gaudint dels caragols a la llauna o al pebre.

Tags: Can Soteras

Notícies semblants: