L’OCU analitza quines són les mascaretes més segures.

Ara que la mascareta ja s’ha convertit en una peça indispensable per sortir de casa, la majoria de supermercats han posat a la venda mascaretes higièniques i quirúrgiques d’un sol ús i alguns d’ells també ofereixen altres models reutilitzables. Però quines són les més segures per la nostra salut?

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un estudi sobre quines són les mascaretes més segures de les que es venen en les diferents cadenes de supermercats i han arribat a la conclusió que les que més protegeixen són les de Mercadona, Dia, Lidl i Aldi, totes elles superen el 98% de protecció.

  • Deliplús és la marca utilitzada per Mercadona, mascaretes higièniques no reutilitzables amb la certificació de la norma UNE 0064 que té un 99% d’eficàcia de filtració i ofereix una bona respirabilitat. En canvi té un inconvenient la goma que la subjecta a les orelles no és molt resistent i a vegades es trenca. Es venen en paquets de deu al preu de sis euros.
  • Mask4U, la mascareta quirúrgica que ven Dia, amb la certificació EN 14683. Té una eficàcia de filtració del 98%, bona respirabilitat, però també les gomes una mica dèbils. Es venen igual en paquets de deu a sis euros.
  • Jiangsu Excellence, la mascareta quirúrgica de categoria més alta és la que ven Lidl amb certificació segons la norma EN 14683. Ens ofereix una eficàcia de filtració del 99%, una respirabilitat que podria ser millor i unes gomes més resistents. Aquestes són un cèntim més barates, es venen en paquets de deu a un preu de 5,99.

Pel que fa a les reutilitzables que tenen menor protecció i aquesta es va perdent amb les rentades, la millor és la distribuïda per Consum amb un 86% d’eficàcia. L’avantatge que tenen aquestes mascaretes és la protecció del medi ambient, ja que no es generen tants residus. Recomanen rentar-les a 60 °C, però l’inconvenient és que després de cinc rentades l’eficàcia de protecció baixa del 86% al 68%. Són de la marca Belpla i es venen en paquets de deu a un preu de 9,95.

L’OCU aprofita aquest informe sobre la seguretat de les mascaretes per demanar a les administracions que ofereixin mascaretes gratis, almenys per a les famílies que segons un estudi realitzat per ells tenen dificultat per arribar a final de mes i que estimen que és un 10%.

Recordeu mascaretes i guants al contenidor de rebuig.

Tags: Mascaretes

Notícies semblants: