Sabeu on es va obrir el primer Videoclub de l’Estat?

A les acaballes de la dècada dels setanta de segle passat van arribar a Espanya els primers reproductors de vídeo, però no hi havia cap lloc on adquirir les pel·lícules, si volíem una cinta havíem d’anar a França, rememorant el que havien fet els nostres pares o avis quan anaven a Perpinyà si volien veure una pel·lícula per adults.

El primer videoclub de tot l’Estat es va obrir l’any 1980 al carrer Comerç de Barcelona, de la mà de la família Depares, propietaris d’una cadena de copisteries on es feien fotocopies a l’instant, és per això que va obrir amb el nom de Vídeo Instan.

Jenaro Depares i Aurora Martínez, propietaris de la copisteria eren grans amants del cinema i es van decidir per obrir un videoclub. Per veure com havia de funcionar el negoci es van desplaçar fins a Londres i París on ja feia dos anys que funcionaven.

Després d’un any treballant al carrer Comerç i gràcies a la gran acollida que va tenir entre el públic, van canviar de local, ubicant el Vídeo Instan en un lloc més cèntric de la ciutat, al carrer Enric Granados, 30.

Durant els anys 80 i 90 el Videoclub era un negoci en ple auge, el cinema havia entrat en les nostres cases i les crispetes es podien fer al microones. El ritual dels caps de setmana de moltes famílies era anar al videoclub on sovint s’havia de fer cua,  llogar pel·lícules i comprar les crispetes per gaudir d’unes tardes de cinema en família al sofà de casa.

Els que ja teniu una edat recordareu la clàssica discussió que hi havia en aquells temps, si Beta o VHS, el primer sistema que va arribar va ser el Betamax i molts opinaven que tenia una qualitat superior al VHS, però els amants d’aquest últim sistema opinaven el contrari. Amb el temps el VHS li va guanyar la batalla al Beta i es va fer amb la gran part del mercat del videoclub.

Amb l’arribada de la descàrrega de pel·lícules per internet, legals o pirates i sobretot ara amb les grans plataformes de contingut digital, els videoclubs van anar tancant i molts aparells de vídeo van quedar arraconats, però Vídeo Instant va saber reinventar-se.

Com molts dels locals de lloguer de l’Eixample barceloní, el propietari de l’immoble apujava considerablement el preu del lloguer, un 200% que la família Depares no podia assumir. Van decidir engegar una campanya de micromecenatge per tal d’aconseguir els diners que necessitaven per traslladar-se a un nou local, campanya a la que es van adherir professionals del cinema com Pedro Almodóvar o el director J.A. Bayona.

Per fi van aconseguir els diners i el juliol del 2018 van obrir el nou local al carrer Viladomat, 239, on a més de trobar l’arxiu més gran de tot l’Estat amb 44.000 títols, podrem comprar o llogar una pel·lícula, però també s’ha convertit en un espai cultural al voltant del món del cinema. El nou Vídeo Instant Cafè Cinema, té un petit cinema amb 32 butaques i una cafeteria. 

I per continuar la discussió que teníem en aquells temps: Vosaltres sou més de Beta o VHS?

Notícies semblants:

Últimes Notícies