Experts en salut pública demanen un informe imparcial per esbrinar el perquè de l’alta mortalitat de la Covid-19 a l’Estat espanyol.

Una vintena d’experts en salut demanen que es faci un informe imparcial per esbrinar a què es deu l’alta mortalitat de la Covid-19 en Espanya i l’alt grau de contagis.

En l’article que han publicat a la prestigiosa revista de medecina The Lancet, es pregunten com pot ser que un estat que té una de les sanitats millors del món, actualment ocupa el 15è lloc en l’índex Global Health Security (seguretat sanitària), pot tenir aquestes dades tan negatives pel que fa a la pandèmia del Coronavirus.

Les dades que donen per situar a Espanya com un dels pitjors països del món en el tractament de la Covid-19 són que en una població de 47 milions d’habitants, s’han donat més de 300.000 casos confirmats, 28.498 morts, 50.000 sanitaris infectats i més de 20.000 morts en residències de gent gran. També fan èmfasi en l’excés de mortalitat de 44.000 persones més de la mitjana estimada prevista.

Segons aquests experts aquestes dades tan negatives poden ser conseqüència de:

  • Una falta de preparació per afrontar una pandèmia, amb precaris sistemes de vigilància, escassetat d’equip material, tant de proves PCR, respiradors com d’equips de protecció pel personal sanitari i geriàtric.
  • Una reacció tardana davant els primers casos que es van detectar al febrer, acusant tant al govern central com als autonòmics de la poca col·laboració entre ells. Recordem que quan a Catalunya volíem fer un confinament vam haver d’esperar dies i dies a què ho decidís el govern central.
  • Poca confiança en l’assessorament dels experts, científics i investigadors, envelliment de la població, falta de preparació en les residències de gent gran, grups vulnerables que pateixen molta desigualtat social i en definitiva les retallades que aquests darrers anys ha patit la sanitat espanyola.

Per totes aquestes raons, aquest grup d’experts entre els quals es troben epidemiòlegs, investigadors, científics, centres com ISGlobal; l’Agència de Salut Pública de Barcelona; universitats com la Rovira i Virgili, Alacant, Singapur i Oxford; la London School d’Higiene i Medicina Tropical, i el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, demanen fer un informe imparcial per avaluar l’actual sistema de seguretat sanitari de l’Estat espanyol.

Per acabar afirmen que no es tracta d’acusar a ningú, simplement és perquè serveixi com avaluació del que s’ha de canviar per poder fer front a una futura nova pandèmia o una nova onada de la Covid-19. Demanen un informe fet per experts tant nacionals com internacionals, independents i imparcials.

Si voleu llegir l’article sencer, ho podeu fer a: The Lancet.

Tags: Coronavirus - Covid-19

Notícies semblants: