Avui fa 182 anys que es va fer la primera fotografia de l’Estat espanyol. Sabeu on va ser?

Daguerreotip original de 1839 que es conserva a la Reial Acadèmia d’Arts i Ciències de Barcelona – Foto: Wikipedia

Tal dia com avui de l’any 1839 es va fer la primera fotografia de l’Estat espanyol al Pla de Palau de Barcelona. Aquell estiu, concretament el 19 d’agost el físic i pintor francès Luis Daguerre va presentar un nou invent, el Daguerreotip, un dispositiu que podia captar imatges a través d’un procés químic. En honor al pare de la fotografia, que podríem dir va néixer aquell dia, cada 19 d’agost se celebra el Dia Mundial de la Fotografia.

Naturalment la primera fotografia del món feta amb el daguerreotip la va fer Daguerre en la presentació, però la primera de l’Estat espanyol es va fer a Barcelona, el 10 de novembre de 1839, concretament al Pla de Palau, on van acudir un centenar de persones per presenciar un fet extraordinari. L’acte l’organitzava la Reial Acadèmia d’Arts i Ciències de Barcelona que havia comprat la càmera de Daguerre per 1.946 reials.

La gent es va concentrar davant l’edifici de la Llotja i els Porxos d’en Xifré, el fotògraf Ramón Alabern va pujar amb el daguerreotip al terrat d’un edifici del carrer General Castaños per captar la imatge. Avui en dia una placa en aquest edifici recorda el lloc on es va fer la primera fotografia d’Espanya.

Per captar la imatge la gent havia d’estar quieta més de vint minuts, ja que el daguerreotip havia de fer una exposició de 22 minuts, fins i tot van publicar als diaris de l’època que la gent no surtis als balcons, perquè quedarien reflectits en la imatge. Avui en dia segur que els balcons estarien plens per formar part de la història.

La primera presa no va ser bona perquè un carruatge, fent cas omís del que havien anunciat els diaris, va passar pel davant, la segona presa ja va ser la bona. L’esdeveniment era tan especial que fins i tot es venien butlletes per un sorteig, el guanyador s’emportaria la placa també anomenada daguerreotip, va sortir afortunat el número 56 però no se sap on va anar a parar el nou dispositiu i la imatge es va perdre, encara que sembla que anys després Antonio Roca la va utilitzar per fer un gravat.

Gravat d’Antonio Roca fet a partir de la fotògrafia feta el 1839
Tags: Fotografia

Notícies semblants: