Avui Dia Mundial de la Fotografia recordem que la primera que es va fer a Espanya va ser a Barcelona


Daguerreotip original de 1839 que es conserva a la Reial Acadèmia d’Arts i Ciències de Barcelona – Foto: Wikipedia

El 19 d’agost se celebra el Dia Mundial de la Fotografia en honor al físic i pintor Luis Daguerre que tal dia com avui de l’any 1839 va presentar davant l’Acadèmia de Ciències de França un nou invent, el daguerreotip, un dispositiu que permetia captar imatges a través d’un procés químic. Es pot dir que aquell dia va néixer la fotografia.

Naturalment la primera fotografia del món feta amb el daguerreotip la va fer Daguerre en la presentació, però la primera de l’Estat espanyol es va fer a Barcelona, el 10 de novembre de 1839, concretament al Pla de Palau, on van acudir un centenar de persones per presenciar un fet extraordinari. L’acte l’organitzava la Reial Acadèmia d’Arts i Ciències de Barcelona que havia comprat la càmera de Daguerre per 1.946 reials.

La gent es va concentrar davant l’edifici de la Llotja i els Porxos d’en Xifré, el fotògraf Ramón Alabern va pujar amb el daguerreotip al terrat d’un edifici del carrer General Castaños per captar la imatge. Avui en dia una placa en aquest edifici recorda el lloc on es va fer la primera fotografia d’Espanya.

Per captar la imatge la gent havia d’estar quieta més de vint minuts, ja que el daguerreotip havia de fer una exposició de 22 minuts, fins i tot van publicar als diaris de l’època que la gent no surtis als balcons, perquè quedarien reflectits en la imatge. Avui en dia segur que els balcons estarien plens per formar part de la història.

La primera presa no va ser bona perquè un carruatge, fent cas omís del que havien anunciat els diaris, va passar pel davant, la segona presa ja va ser la bona. L’esdeveniment era tan especial que fins i tot es venien butlletes per un sorteig, el guanyador s’emportaria la placa també anomenada daguerreotip, va sortir afortunat el número 56 però no se sap on va anar a parar el nou dispositiu i la imatge es va perdre, encara que sembla que anys després Antonio Roca la va utilitzar per fer un gravat.

Gravat d’Antonio Roca fet a partir de la fotògrafia feta el 1839

T'agrada? Compartiex-ho!

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
1
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
0
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
0
m'entristeix
M'interesa M'interesa
1
M'interesa
Em fascina Em fascina
0
Em fascina

0 Comments

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.