La nova taxa de residus de Barcelona entra en vigor en plena crisi econòmica a causa de la Covid-19

El passat mes de febrer l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una nova taxa municipal per fer front al pagament del futur sistema intel·ligent de gestió de residus. Aquesta taxa es cobrarà junt amb el rebut de l’aigua i no substitueix a la taxa metropolitana de residus, és a dir que a partir d’ara els barcelonins pagaran dues taxes pel mateix concepte.

Ara que estem en plena pandèmia, amb una crisi econòmica galopant i unes perspectives no gaire bones amb els rebrots que s’estan produint a tota Catalunya, sent Barcelona i la seva àrea metropolitana una de les zones més afectades, el consistori de la Ciutat Comtal, se li ha ocorregut començar a cobrar aquesta taxa nova en les factures dels mesos de juliol i agost.

Moltes famílies ja han vist com la factura del mes de juliol i agost s’ha vist incrementada en 20, 30 o 50 euros anuals i en algun cas extrem pot arribar fins a 300 euros. L’import a pagar va en funció de l’aigua consumida i no pas al costum de reciclatge. Per exemple pagarà molt més una família que tingui una piscina però que separa tots els residus correctament, que una família d’un pis petit que llença tota la brossa al contenidor gris de rebuig.

El Papiol, primer municipi de l’Àrea Metropolitana a implementar els Contenidors intel·ligents.

Una solució seria vincular aquesta taxa als hàbits de reciclatge i això passa perquè l’Ajuntament prengui alguna mesura per poder controlar-ho, com implantar els contenidors intel·ligents que s’obren amb una targeta personal o bé la recollida porta a porta, proposta que va plantejar ERC quan es va aprovar la taxa amb els vots de Barcelona en Comú i el PSC amb l’aval crític d’ERC, l’oposició, Junts per Catalunya, Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi, van votar en contra.

Està previst que aquests contenidors intel·ligents estiguin operatius abans del 2023, però ja comencen a cobrar la taxa per poder fer front a la seva implementació. Un cop estiguin en marxa, la taxa quedarà vinculada al que recicli cada família, amb bonificacions de fins a un 14% per qui utilitzi els serveis de la deixalleria.

Moltes han estat les crítiques a l’inici del cobrament d’aquesta taxa en aquests moments en què moltes famílies estan passant per situacions econòmiques molt crítiques a causa dels ERTO, negocis tancats i atur a causa del Coronavirus.

 

Tags: Barcelona, Residus

Notícies semblants: