Una nova planta creix als prats de dall de l’Alt Pirineu i el Cadí Moixeró

Una nova planta molt present en els prats de dall d’Europa però que no es pensava pogués arribar al Pirineu, s’ha localitzat al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Cadí Moixeró. És l’anomenada Rhinanthus alectorolophus, que segons el departament de Territori i Sostenibilitat és una espècie que no s’havia citat mai a la península Ibèrica. Es tracta d’una planta amb unes flors grogues que viu als prats de muntanya.

La troballa l’ha va fer el botànic Pere Aymerich fa uns tres anys i es va publicar al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural. Malgrat que es creu que és el primer cop que creix en els prats del nostre país, en els anys 60 el Dr. Josep Vives en la seva tesi doctoral indicava que s’havia vist als prats de Gósol al Berguedà, però els botànics moderns no ho van tenir en compte.

Els primers indrets on s’ha trobat han estat a Farrera al Pallars Sobirà, a Saldes al Berguedà i a Josa del Cadí a l’Alt Urgell, també es va arribar a fer una prospecció als voltants de Gósol per tal de verificar si el que citava el Dr. Josep Vives en la seva tesi era cert.

Els prats de dall (camps a la muntanya on l’herba dallada s’utilitza per alimentar el bestiar), cada dia són més escassos en Europa a conseqüència de la disminució de la vida de pagès. Són habitats, semi naturals amb una rica biodiversitat on es troben moltes varietats d’espècies vegetals, papallones i gran quantitat d’insectes que serveixen per aliment d’algunes aus.

Són hàbitats que cal conservar i especialment protegits per la Unió Europea. Quan es dalla d’herba, a finals d’estiu i la tardor s’aprofiten per pastures, el que anomenem redall. Els prats de dall també són uns bons aliats en la prevenció d’incendis, ja que actuen com talla focs.

Tags: plantes, Prats de dall

Notícies semblants: