Una empresa catalana crea una màquina capaç de detectar un possible càncer de pell en cinc minuts

L’startup Dermavision Solutions de Roses a l’Alt Empordà ha creat una màquina que permet detectar lesions a la pell sospitoses de ser un melanoma en tan sols cinc minuts. Es tracta d’una cabina de la mida d’una persona que utilitza intel·ligència artificial.

Segons un informe publicat pel Departament d’Empresa i Coneixement, es tracta d’un projecte pioner. La màquina fa fotografies de tot el cos de la persona per identificar lesions que poden ser melanomes mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial, després elabora un informe que s’envia al dermatòleg per tal de fer un diagnòstic més ràpid.

Segons els creadors de la màquina, aquesta no vol substituir al dermatòleg, simplement vol posar al seu abast la intel·ligència artificial per poder fer un diagnòstic molt més ràpid, factor molt important en el desenvolupament dels càncers de pell.

El melanoma és un dels pocs càncers que es poden veure a simple vista, el problema radica en el fet que s’ha de fer un seguiment de la seva evolució, que avui en dia i més en aquests temps de pandèmia quan els hospitals estan saturats i les visites es demoren, sovint es fa massa tard. La màquina creada per Dermavision Solutions permet fer aquest seguiment, canvi en la mida, la forma o el color d’una piga, sense la intervenció del dermatòleg a qui només li arribaran els casos sospitosos de ser melanomes.

El càncer de pell detectat en una primera fase es pot tractar fàcilment, però si és detectat en una fase ja avançada, la mortalitat augmenta considerablement. L’empresa emergent pretén que aquest dispositiu s’integri en els hospitals i centres mèdics, com un aparell més de diagnòstic com els que hi ha actualment per fer una ressonància, un tac o una mamografia.

Dermavision Solutions és una de les empreses que s’han beneficiat de l’ajut que dóna l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. La startup va rebre 75.000 euros per finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci.

Tags: Càncer, Melanoma, Startup

Notícies semblants: