Detectat en un cavall el primer cas de Virus del Nil a Catalunya

El passat mes d’agost es va detectar a Sevilla un brot de Virus del Nil que va causar tres morts i una quarantena de persones infectades, ara s’ha detectat un cas Catalunya, es tracta d’un cavall d’Amposta.

Segons ha publicat la revista Animal’s Health, especialitzada en veterinària, el cas detectat la setmana passada a Amposta, és un poltre que en un control rutinari del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) li van trobar anticossos del Virus del Nil, malgrat que no havia estat vacunat, ni presentava cap símptoma.

De moment no s’ha detectat cap cas en persones però com a precaució s’ha posat en marxa el Programa d’alerta, prevenció i control del virus del Nil occidental a Catalunya. Segons la investigadora del CRESA-IRTA Núria Busquets, “El fet de detectar anticossos indica que la circulació del virus és relativament recent, és a dir que es va contagiar fa un mes o com a màxim fa dos mesos”.

Aquest virus ja s’havia registrat en animals amb anterioritat els anys 2017 i 2018 a Catalunya, però aquest és el primer cas detectat aquest any. El poltre afectat no havia sortit de la comarca del Montsià.

El Virus del Nil Occidental es transmet generalment per la picadura d’un mosquit del gènere Cules i afecta principalment a les aus. En algunes ocasions el mosquit infectat per una au pot transmetre el virus a èquids i humans, però la transmissió sempre és d’au a animal o d’au a persona, no d’èquids a persones ni entre persones.

El Virus del Nil normalment no és perillós en l’ésser humà, la majoria de la població és asimptomàtica, però en un 20% dels casos es pot desenvolupar el que es coneix com la febre del Nil, amb símptomes semblants a la grip i en un 1% dels casos pot causar una afecció més greu com l’encefalitis o meningitis.

Notícies relacionades: El Virus del Nil ja s’ha cobrat la primera víctima a Sevilla (21/08/2020)

Tags: Virus del Nil

Notícies semblants: