Les Torres Venecianes de Barcelona s’havien d’enderrocar fa més 90 anys

Torres Venecianes – Plaça Espanya – Barcelona

Les dues Torres Venecianes de la plaça d’Espanya de Barcelona es van construir entre els anys 1927 i 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, havien de ser l’entrada al recinte de l’exposició i avui en dia encara són la porta d’entrada a La Fira.

Les dues torres van ser obra de Ramon Reventós (1892-1976) i precisament tothom les coneix com a Torres Venecianes perquè l’arquitecte barceloní es va inspirar en el campanar de la basílica de Sant Marc a Venècia, l’anomenat “Campanile di San Marco”. Reventós també va formar part del projecte de construcció del Teatre Grec i del Poble Espanyol, d’estil noucentista.

Les dues Torres Venecianes tenen forma de prisma de 7,2 m per cada costat i 47 m d’altura, mentre que el “Campanile di San Marco” és de 12 m de costat i 50 m d’alt. En un principi un cop acabada l’Exposició Universal s’havien d’enderrocar, per això es van fer amb materials no gaire nobles, es va utilitzar pedra artificial, maons, fusta i coure per la part superior, però la realitat és que ja fa més de 90 anys que estan en peu.

Campanili di San Marco – Venècia

Quan Reventós va fer el projecte i l’obra, va pensar que eren unes torres per durar com a màxim un any, precisament per la poca qualitat dels materials utilitzats, al llarg d’aquests més de 90 anys, s’han hagut de fer diverses obres de manteniment i rehabilitació, com l’última que es va fer l’any 2012 a conseqüència de les humitats, fissures, escletxes i algun despreniment que representava un perill pels vianants.

Les Torres Venecianes no estan obertes al públic, tan sols s’obren amb motiu de la celebració de les 48 h Open House Barcelona, dos dies portes obertes a molts edificis de la ciutat. Aquests dies podrem pujar els 200 graons que ens donen accés a la cúpula de les Torres Venecianes on a través de les 28 columnes d’estil clàssic de la piràmide podrem observar gran part de Barcelona.

Tags: Barcelona, Torres Venecianes

Notícies semblants: