Lluís Llach i Teresa Codina rebran la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya 2020

Lluís Llach i Teresa Codina

La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la més alta distinció que es pot atorgar al nostre país, creada l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

Els guardonats de l’any passat van ser Anna Maria Cabré i Josep Vallverdú. Avui el president Torra ha proposat que la Medalla d’Or d’aquest any la rebin el cantautor Lluís Llach i la pedagoga Teresa Codina, el Consell Executiu ho aprovarà el pròxim dimarts.

Lluís Llach, el cantautor i compositor gironí sempre ha estat compromès amb Catalunya, amb tan sols 19 anys es va incorporar als Setze Jutges i aviat es va convertir en un dels intèrprets més coneguts i estimats de la Nova Cançó.

L’any 2007 va decidir retirar-se després de quaranta anys pujat als escenaris portant la música catalana arreu del món, amb cançons reivindicatives i compromeses durant la dictadura franquista, com l’Estaca. Esporàdicament ha cantat en alguna ocasió com quan ens va sorprendre, pujant a l’escenari en els talls de la Junquera com a protesta a la sentència del procés.

Escoltem una de les millors cançons de Lluís Llach

 

Lletra i Videoclip de la cançó d’en Lluís Llach – Que tinguem sort

En els darrers anys va voler fer un pas endavant amb el seu compromís amb el seu “Petit país” i es va integrar a la llista electoral de Junts pel Sí en les eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 2015.

Maria Teresa Codina i Mir, nascuda a Barcelona l’any 1927, és una mestra i pedagoga compromesa des de ben jove amb la renovació de l’escola catalana. Va participar amb altres mestres com Marta Mata i Pere Darder en la fundació de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

A partir dels anys 70 comença a treballar en escoles i en projectes en els barris més pobres de la ciutat de Barcelona, com la Zona Franca on va ajudar a crear l’Institut de Can Tunis. Sempre lluitant per portar l’educació als fills de les famílies més desfavorides. Al llarg de la seva carrera també ha ocupat diferents càrrecs en l’administració tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat, però sempre en l’àmbit de l’educació.

Tags: Medalla d'Or de la Generalitat

Notícies semblants: