CUINA

Recepta dels Taps de Cadaqués originaris del segle XVIII

Foto: @ExcellentGirona

Els Taps de Cadaqués són uns petits dolços de pa de pessic que es fan en aquest poble de l’Alt Empordà, sens dubte un dels pobles més bonics i turístics de Catalunya.

Els Taps de Cadaqués són originaris del segle XVIII època en què hi havia una ruta comercial entre Cuba i la Costa Brava i els pescadors van descobrir que sucant les galetes o bescuits amb el rom que portaven els cubans, quedaven molt més esponjosos.

Aquests pastissets plens d’història han arribat als nostres dies, actualment si anem a Cadaqués, no ens podem oblidar de passar per la pastisseria La Mallorquina de la família Cabrisas, que continuen elaborant-los com ho feien els seus avantpassats en el segle XVIII.

El nom de tap va sorgir de forma casual, fa tres segles, un pastisser de Cadaqués va pensar a fer un pa de pessic en motlles individuals i quan els va enfornar van vessar quedant amb la forma d’un tap d’una ampolla de cava, d’aquí el seu nom.

Recepta de Cuina, Com es fa – Taps de Cadaqués

Ingredients:

  • 4 ous
  • 125 grams de farina
  • 125 grams de sucre
  • 4 grams de llevat
  • Una mica d’aigua
  • Sucre glaç.

Ingredients per l’almívar

  • 50 ml d’aigua
  • 50 grams de sucre
  • Una copeta de rom (opcional)

Preparació:

Separem els rovells dels ous de les clares i muntem les clares a punt de neu amb la meitat del sucre (62,5 g).

En un altre bol posem els rovells amb l’altra meitat del sucre (62,5 g) i batem uns minuts. Afegim el llevat i la farina a poc a poc, barregem bé fins que ens quedi una massa esponjosa afegim una mica d’aigua, remenem i afegim les clares a punt de neu, barrejant sempre a poc a poc i amb moviments envoltants perquè no disminueixi el volum.

Preparem uns motlles cilíndrics individuals (en el vídeo podreu veure com es poden fer amb motlles de flam d’alumini) i amb l’ajuda d’una mànega pastissera els anem omplint, quasi plens perquè vessin una mica i ens quedin en forma de tap.

Els fiquem al forn preescalfat a 180° amb el gratinador encès i els deixem coure uns 20 minuts. Mentre estan al forn podem anar preparant l’almívar per sucar-los.

En un cassó posem els 50 ml d’aigua amb els 50 grams de sucre i deixem al foc uns 5 minuts, si voleu es pot afegir una mica de rom. Deixem refredar els taps, els pintem amb l’almívar, els deixem assecar i espolsem una mica de sucre glaç del damunt. Es poden servir acompanyats d’una copeta de rom o d’un bon cremat.

Tags: Taps de Cadaqués

Notícies semblants: