Avui fa cinc anys d’aquesta foto per la qual els dos Jordi’s van ser condemnats a 9 anys de presó.

Avui fa cinc anys dels fets que van donar peu a què Jordi Sánchez, en aquells moments president de l’Assemblea Nacional Catalana i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural hagin estat condemnats a nou anys de presó.

Aquell 20 de setembre del 2017 des que va saltar la notícia que la Guàrdia Civil estava fent escorcolls en diferents dependències de la Generalitat, la ciutadania es va anar concentrant en els diferents indrets on estava actuant el cos armat. Durant tot el dia moltes van ser les mostres de suport al govern de la Generalitat i en defensa del referèndum que s’havia de celebrar 10 dies després.

La concentració més gran es va fer davant la Conselleria d’Economia de la Rambla de Catalunya entre Gran Via i Diputació, des de mig matí va començar a arribar gent i a última hora de la tarda, segons la Guàrdia Urbana es van concentrar 40.000 persones omplint tota la cantonada de la Gran Via fins a la plaça Universitat.

Al voltant de mitjanit Sánchez i Cuixart van demanar a la gent que marxessin cap a casa, emplaçant-los per continuar la protesta l’endemà a l’Arc de Triomf. Per tal que tots els que estaven concentrats a la cantonada poguessin sentir les seves paraules, van agafar un megàfon i es van pujar damunt d’un cotxe de la Guàrdia Civil que estava aparcat davant la Conselleria, com molts periodistes havien fet per tal de fer fotografies. 

Durant tot el dia la concentració va ser pacífica amb cants i música quan arribava algun personatge com Lluís Llach, Joan Tardà o el mateix vicepresident del govern Oriol Junqueras. De matinada es va produir algun incident quan els Mossos van carregar per tal de fer un passadís perquè pogués sortir la Guàrdia Civil, però ja feia estona que els dos Jordi’s havien demanat a la gent que marxes cap a casa.

Dos dies després la Fiscalia de l’Audiència Nacional va presentar una denúncia contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart per un presumpte delicte de sedició precisament per la participació en els fets del 20 i 21 de setembre.

Acceptada a tràmit la denúncia, es va assignar al Jutjat Central d’Instrucció núm. 3 de l’Audiència Nacional on la titular era Carmen Lamela, que el 16 d’Octubre després de prendre’ls declaració els va enviar a tots dos a presó preventiva sense fiança, ingressant immediatament a Soto del Real, malgrat que no tenien cap responsabilitat política.

El govern de Sánchez va estudiar la possibilitat de reformar el Codi Penal pel que fa al delicte de sedició pel que estan condemnats els dos Jordi’s. En la majoria d’estats europeus o no existeix o les penes són molt menors. Si a Espanya es fa el mateix tots els presos polítics catalans, tindrien unes penes molt més curtes, ja que les reformes del Codi Penal si són a favor del condemnat, tenen efectes retroactius.

Serà veritat que el govern de l’Estat vol reformar el Codi Penal o era un simple globus sonda per tal de conèixer l’opinió de la ciutadania? Després de cinc anys encara estan estudiant el tema i no s’ha fet cap pas en aquest sentit.

Tags: Cuixart, Jordi, Jordi Sánchez

Notícies semblants: