La ciutat de Barcelona tan sols té un 10% d’espais, carrers o places amb nom de dona.

Aquests darrers anys hem vist com s’han canviat determinats noms de carrers, places o avingudes de la ciutat de Barcelona, majoritàriament els dedicats a algun personatge de la monarquia o que ens recorda la dictadura franquista, però la majoria encara estan dedicats a alguna figura masculina.

L’Ajuntament de Barcelona vol anar reduint la diferència que hi ha en els espais de la ciutat que porten nom d’homes en relació amb els que porten nom de dones, que tan sols és un 10% del nomenclàtor de la ciutat.

Ara la Ponència del Nomenclàtor de Barcelona ha començat a tramitar els noms de sis espais de la ciutat que portaran el nom de sis dones d’especial rellevància per la ciutat, d’aquesta manera volen reflectir el que és la realitat de la ciutat de Barcelona on avui en dia la dona té o hauria de tenir el mateix protagonisme que l’home.

Els sis espais triats per portar nom de dona són:

Foto: Ajuntament de Barcelona

– El carrer de l’Almirall Aixada a la Barceloneta, dedicat a un tinent de les galeres de Carles I que va participar en el setge d’Alger, serà l’únic que canviarà de nom, passant a ser el carrer d’Emília Llorca Martín, l’Emiliona com la coneixia tothom va ser una activista veïnal del barri de la Barceloneta, fundadora i presidenta de l’Associació de veïns de l’Òstia.

– La plaça que es forma en la confluència dels carrers Tamarit i Comte Borrell, just davant d’una de les entrades al mercat de Sant Antoni, serà la plaça de Conxa Pérez Collado, una anarquista nascuda a les Corts, que durant la Guerra Civil va formar part d’un grup armat preparat per enfrontar-se a les tropes franquistes en defensa de la República. El lloc triat per portar el seu nom el coneixia molt bé, ja que durant més de 50 anys va regentar una parada de roba al Mercat de Sant Antoni i on algun cop havia amagat propaganda clandestina i fins i tot algun company.

– El nou mirador del Parc Güell, ubicat sota el Turó de les Tres Creus del parc, es dirà Mirador de Consol Casals i Genover, una barcelonina destacada activista feminista i pacifista que va participar en diferents associacions feministes, va ser una de les fundadores del grup Dones x Dones.

– La cantonada formada pel passeig de Torras i Bages just davant del carrer de Víctor Colomer serà el carrer de Teresa Boronat i Fabra, una ballarina, coreògrafa i professora de dansa nascuda al barri de Sant Andreu, on ara tindrà un espai la recordarà.

– Els Jardins d’Isabel Domínguez Paniagua en la confluència dels carrers de Sant Adrià, Llinars del Vallès i el passeig d’Enric Sanchis, portaran el nom d’aquesta veïna del barri de Bon Pastor, activista social i política que sempre va lluitar perquè el seu barri tingués millors condicions de vida, com transports, sanitat, millores urbanístiques, etc. Precisament per la seva implicació en aquests temes, durant el franquisme va ser empresonada.

– El carrer que situat entre el carrer d’Àlaba i els jardins d’Elisava, a sota de la plaça de les Glòries, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí, portarà el nom d’Irene Sendler, una infermera polonesa que durant el genocidi nazi va salvar de l’extermini a 2.500 infants jueus del gueto de Varsòvia.

Tags: Barcelona, Nomenclàtor

Notícies semblants: