NATURA

Descobrim el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és un dels espais naturals amb més encant de Catalunya, un dels espais que hem de preservar. Com diu Eduard Marquès, fotògraf naturalista especialitzat en fotografia de paisatges i que ha fotografiat aquest espai en innumerables ocasions:

“Els Aiguamolls són molt valorats per raons de caire natural, però poques vegades es té en compte que aquí hi trobaràs la llum, el color, l’harmonia, l’equilibri, la proporció i la serenor, fruit de l’evolució de milers d’anys, que et permeten evadir-te, descansar, renovar-te i enfortir-te d’una manera absolutament lliure.”

L’any 1983 un total de 4.279 hectàrees de l’Empordà van ser declarades pel Parlament de Catalunya com a paratge natural d’interès nacional, creant el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga.

Amb la declaració d’aquest espai natural protegit es va posar fi a una llarga lluita iniciada l’any 1976 per tal d’aturar un projecte que pretenia construir una urbanització residencial per a 60.000 persones en les llacunes de les desembocadures de la Muga i el Fluvià. Gràcies a tots els que van iniciar la campanya per parar la urbanització, avui en dia podem gaudir del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Encara que la major part del parc pertany al terme municipal de Castelló d’Empúries (2.692,80 ha), altres municipis tenen part del territori del parc, com L’Armentera, L’Escala, Palau-Saverdera, Pau, Peralada, Roses, Sant Pere Pescador i Pedret i Marzà.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és una de les zones humides més importants de Catalunya, per darrere el Delta de l’Ebre i davant del Delta del Llobregat. Un lloc destacat per l’observació de la gran varietat d’espècies animals, sobretot ocells, tant els que viuen durant tot l’any com els que descansen durant períodes migratoris.

En els aiguamolls podem trobar més de tres-centes espècies d’ocells, com ànecs, garses reials, esplugabous, la cigonya blanca, el rossinyol, etc. i podem veure planejar l’aguiló o el corb. Pel que fa a la flora, els Aiguamolls de l’Empordà presenten una àmplia varietat de vegetació gràcies a les propietats del terreny. Podem veure des de canyís o el jonc marí fins al lliri blau o groc.

Si voleu visitar el parc, trobareu tota la informació necessària i els diferents itineraris a seguir en la web del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Tags: Aiguamolls de l'Empordà

Notícies semblants: