El monument franquista de Tortosa serà retirat per la Generalitat després que l’Estat es desentengui.


El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya assumirà l’execució i el cost de retirar el monument franquista que emergeix del riu Ebre al seu pas per Tortosa, per la passivitat del govern de l’Estat davant el compliment de la Llei de Memòria Històrica aprovada pel govern de José Luis Zapatero l’any 2007 i que obligava a retirar tots els monuments franquistes encara existents a l’Estat espanyol.

Així ho va fer públic la Consellera de Justícia, Ester Capella, en una entrevista a Catalunya Ràdio, amb aquestes paraules referint-se a la seva conselleria:

“El departament, vol, pot i sap com fer-ho després que el Govern s’hagi tornat a desentendre de la 
propietat del monòlit”. “Ells s’han desentès”.

I tan sols demana que no posin traves ni impediments per treure’l del riu, ara que l’Ajuntament de Tortosa ja té tots els informes per descatalogar-lo. També ha aprofitat l’entrevista per remarcar que l’informe per descatalogar el monument ha arribat vuit mesos més tard de què el consistori de Tortosa acordés retirar-lo.

Ara que ja tenen tots els informes està previst que en el pròxim ple del consistori s’aprovi la descatalogació definitiva i puguin començar a demanar permisos i licitar les obres per treure aquest monument commemoratiu de la Batalla de l’Ebre, que no és fàcil per haver de treballar en el cabal del riu. No tenim data exacta, però definitivament el monòlit de Tortosa desapareixerà de la nostra vista.

El monument es va fer l’any 1964 per celebrar els 25 anys de la Batalla de l’Ebre i del final de la Guerra Civil (1936-1939). El monòlit va ser obra de Lluís Maria Saumells i inaugurat per Franco l’any 1964 en commemoració del que el règim franquista anomenava “Els 25 anys de pau”.

El passat 29 de setembre de matinada va patir un incendi que els Mossos d’Esquadra estan investigant, ja que es van trobar uns pneumàtics al costat, no descarten que pugui ser una reacció a la inhabilitació del President Torra.

Tags: Monòlit Franquista, Tortosa

Notícies semblants: