Metges sense Fronteres alerta que els Pavellons d’emergència són un focus d’infecció de la Covid-19

Palau 7 de la Fira de Barcelona que va acollir a les persones més vulnerables durant la crisi sanitària – Foto: Fira de Barcelona

D’un estudi fet per Metges sense Fronteres i l’Institut Pasteur realitzat en la regió de París es desprèn que els pavellons d’emergència muntats durant la crisi de la pandèmia de la Covid-19 ha estat una de les pitjors idees per contenir la transmissió del Coronavirus.

Segons Thomas Roederer, epidemiòleg director de l’estudi, el risc de contagi es multiplica en situacions d’amuntegament, com quant diverses persones comparteixen habitació, bany i cuina.

En l’estudi van participar 818 persones que freqüentaven bancs d’aliments, albergs i centres d’allotjament d’emergències de la regió parisenca, per tal d’esbrinar com s’havien infectat de la Covid-19. Entre el 23 de juny i el 2 de juliol van fer l’estudi sobre persones que dormien en llits col·locats en fileres, en espais sense compartimentar i que compartien banys, el 98% tenien anticosos de la SARS cov 2.

L’objectiu de l’estudi era avaluar les taxes d’infecció entre la població més vulnerable i que viu en condicions extremes, com molts migrants que es veuen obligats a viure diverses famílies en un sol habitatge de petites dimensions.

Segons l’estudi de Metges sense Fronteres i l’Institut Pasteur realitzat en 14 llocs diferents el risc de contagi varia segons l’emplaçament: 

  • Del 23% al 62% en refugis d’emergència.
  • Del 18% al 35% en bancs d’aliments.
  • Del 82% al 94% en albergs i pavellons.

Després d’arribar a aquesta conclusió MSF destaca que és urgent proporcionar allotjaments adequats a les persones més vulnerables, persones sense sostre o temporers, per tal d’evitar nous rebrots i més ara que estem a portes de l’hivern, així com fer un seguiment d’aquesta població, ja que el 68% de les persones que presentaven anticossos eren totalment asimptomàtiques.

Recordem la problemàtica que es va produir a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) quan el seu alcalde socialista, Enric Llorca amb la col·laboració de la Guàrdia Civil van muntar un hospital de campanya en el poliesportiu del poble, sense tenir competències per fer-ho, ja que aquestes encara estan en mans del Departament de Salut de la Generalitat i que en aquell moment ja van anunciar que no ho veien necessari.

Tota aquella polèmica va acabar amb el desmantellament de l’hospital sense haver-lo utilitzat i la declaració de persona non grata a Alba Verges per part del govern del consistori, declaració que el Ministre Illa, també socialista no va aprovar. Ara de l’estudi fet per Metges sense fronteres es dedueix que no era una bona idea.

Tags: Coronavirus - Covid-19, Metges sense fronteres

Notícies semblants: