Malestar entre els pastors del Montseny pels atacs de gossos als ramats d’ovelles

La massificació que està patint el Montseny aquestes darreres setmanes a causa de la bona temporada de bolets que s’està presentant i ara pel tancament dels bars i restaurants de Catalunya, ha provocat malestar entre els ramaders per diversos atacs de gossos als ramats d’ovelles que s’han produït aquests darrers dies.

Com a alternativa als bars i restaurants la gent surt de pícnic a les muntanyes i amb ells les seves mascotes que corren deslligades lliures per la muntanya. Fa uns dies l’alcalde del Brull, Ferran Teixidó va denunciar dos atacs de gossos que van provocar ferides en tres ovelles de dos ramats diferents de la zona de Collformic.

Segons explica Teixidó no es tracta d’un atac puntual, és un fet que es repeteix cada cap de setmana i que ara es veu agreujat per la massificació que s’està produint aquests dies amb molts dels excursionistes que porten els gossos deslligats.

Arribar a Collformic, aparcar el cotxe per pujar al Matagalls o passejar pel Pla de la Calma amb el gos deslligat, molts excursionistes ho associen a un símbol, mai millor dit, de calma i llibertat, després d’estar tota la setmana submergits amb l’estrès de les grans ciutats. Però el que hem de pensar és que en aquest entorn natural conviuen altres éssers com els pastors amb els seus ramats de cabres o ovelles, un gos deslligat i un ramat són incompatibles a no ser que sigui un gos d’atura ensenyat.

Alguns gossos ataquen als ramats, provocant la mort d’alguna ovella o cabra, però en altres casos simplement pel fet d’espantar el ramat que està tranquil·lament pasturant en un camp es poden provocar avortaments. 

Teixidó afirma que molts d’aquests excursionistes es pensen que la muntanya és de tots, sense pensar que hi ha moltes zones privades on es desenvolupen activitats agrícoles i ramaderes. Molts cotxes aparquen en camps a vegades sembrats fent malbé la collita, espanten els ramats i no tenen gens de respecte per l’entorn natural en què es troben.

Tags: Gossos, Montseny, ovelles

Notícies semblants: