Què significaria el toc de queda que està estudiant l’Estat espanyol?

Barcelona sense circulació de vehicles

Ara que tot el món està immers en la segona onada de la pandèmia del Coronavirus i tots els estats estan prenent mesures per tal de baixar la corba de contagi, el decret del toc de queda ja està damunt la taula de l’Estat espanyol. El passat dimarts el ministre Illa ja va anunciar que en la reunió que ha de tenir amb els representants de les comunitats autònomes aquesta setmana, debatran sobre la conveniència de prendre aquesta mesura, però com ens afectaria a la ciutadania aquest toc que queda, tenim experiència?

El toc de queda significa una limitació de la mobilitat de la ciutadania durant unes hores determinades, normalment durant la nit, entre les nou o deu de la nit fins a les sis o set del matí, durant totes aquestes hores no es pot circular pel carrer, excepte en casos determinats convenientment autoritzats, com segurament seria anar o tornar de la feina o en cas d’una urgència.

Dies enrere el Conseller d’Interior, Miquel Sàmper ja apuntava a un possible toc de queda, si bé va afirmar que de moment no estava sobre la taula, no poden ignorar el que han fet països com França o Bèlgica i s’ha de veure el resultat que tenen.

Per aplicar el toc de queda es necessita prèviament haver decretat l’estat d’alarma, ja que aquesta mesura limita els drets fonamentals de lliure circulació de les persones i està previst a la Llei Orgànica 4/1981 de l’1 de juny, que regula els estats d’alarma, excepció i setge i que recull que es pot limitar la circulació o permanència de persones o vehicles a determinades hores i llocs o condicionar-les a què es compleixin certs requisits.

L’últim tot de queda que ha patit l’Estat espanyol va ser amb motiu del cop d’estat perpetrat pel tinent coronel Antonio Tejero sota les ordes del colpista Jaime Milans del Bosch el 23 de febrer de 1981. En aquella ocasió es va decretar el toc de queda a València que restringia la circulació de persones i vehicles des de les nou de la nit fins a les set del matí del dia 24.

Segons va anunciar el ministre Illa, no prendrà cap decisió sense el consens de les comunitats autònomes i no cal fer-ho extensible a tot l’estat, es podria decretar per tan sols una o diverses comunitats. Ahir va ser Madrid qui ho va demanar i Catalunya tampoc ho veu amb mals ulls. Tot queda pendent de la reunió que tinguin demà dijous el govern de l’Estat amb els presidents de les Comunitats autònomes.

Tags: Coronavirus - Covid-19, Toc de queda

Notícies semblants: