Els ratpenats de la Sagrada Família beneficiosos per la ciutat.


Tot just davant del Temple de la Sagrada Família, al Parc Gaudí de Barcelona habiten
diferents espècies d’animals, entre elles tres classes diferents de ratpenats, els Pipistrellus pygmaeusPipistrel·la comuna i Pipistrellus kuhlii, així ho ha demostrat l’estudi QuiroHabitat fet pel Museu de Ciències Naturals de Granollers en el que ha participat l’Aula Ambiental de la Sagrada Família. Durant una nit d’estiu d’ara fa dos anys es van enregistrar fins a 535 sons de ratpenats. 

Encara que pensem que la ciutat de Barcelona a causa de la contaminació no tingui una gran biodiversitat, hi ha zones on es poden trobar moltes espècies diferents d’animals, com aquesta del Parc Gaudí propera a la Sagrada Família, el Parc de la Ciutadella o el Parc Güell.

Molt s’ha parlat en aquests darrers anys sobre l’origen del Coronavirus i alguns experts afirmen que els ratpenats podrien ser els causants de la transmissió a les persones, però encara que sembli mentida, aquest petit mamífer volador és molt beneficiosos pels ecosistemes en el que viu. 

Són insectívors el que fa que mantinguin a ratlla la població de mosquits i altres insectes, un ratpenat pot ingerir fins a un terç del seu pes en insectes, evitant així la propagació de diverses malalties que es produeixen per la picadura d’un mosquit, com les que es van donar a Sevilla del Virus del Nil i que també s’ha detectat en algun cavall o au de Catalunya.

Els ratpenats són inofensius per la raça humana i els seus excrements són beneficiosos com adob per les plantes del seu hàbitat. A Catalunya s’han registrat fins a 30 espècies diferents de ratpenats i a la ciutat de Barcelona fins a unes 10, totes elles insectívores.

Tags: Ratpenats, Sagrada Familia

Notícies semblants: