Una “start up” catalana crea un dispositiu pioner al món per les persones que pateixen epilèpsia

MJN Neuroserveis és una empresa catalana amb seu a Blanes que ha creat un dispositiu pioner per a les persones que pateixen epilèpsia, una malaltia cerebral que es caracteritza per una activitat elèctrica anormal que provoca convulsions involuntàries i que en algunes ocasions poden representar un perill per la persona que les pateix. A tot el món hi ha 50 milions de persones que pateixen epilèpsia i un 30% són resistents als fàrmacs.

Un dels directors i fundador de MNJ Neuroserveis va començar a treballar en la idea d’aquest dispositiu ara fa 11 anys arran que la seva filla pateix aquesta malaltia des dels dos anys. La noia que actualment té 18 anys pateix crisis freqüents d’epilèpsia i fins ara havia d’anar acompanyada dels seus pares o alguna altra persona per evitar que tingués algun accident durant un dels atacs.

El nou dispositiu es tracta d’un sensor de l’activitat cerebral que avisa a la persona quan el risc de patir una crisi és elevat, d’aquesta manera el malalt pot aturar la seva activitat i esperar l’atac en un lloc segur. Imaginem-nos que està damunt una escala, en una piscina o simplement travessant un carrer, a partir d’ara quan rebi l’avís del dispositiu podrà prendre precaucions.

mjnSERAS que així s’anomena el dispositiu, és com un auricular en 3D, una mena d’audiòfon que analitza l’activitat cerebral de la persona mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial per a determinar el risc de crisi d’epilèpsia i avisa a l’usuari a través d’una aplicació de mòbil.

Aquesta nova tècnica pionera al mercat serà de gran ajuda per aquestes persones, que amb ell podran gaudir de molta més autonomia amb total seguretat, en especial per aquelles persones que pateixen diverses crisis en un sol dia. Fins ara els aparells que existeixen tan sols alerten que la persona està patint un atac.

Tags: Epilèpsia

Notícies semblants: