Albano Dante Fachin es pregunta: “Parlar català és de mala educació”? Escoltem-lo

Abans-d’ahir mateix vam veure com al Congrés dels Diputats la presidenta Meritxell Batet tallava el micro de dos diputats per parlar en la seva llengua materna diferent del castellà, en un cas el català i en l’altre el gallec.

Arran d’aquest fet, el Diputat argentí Albano Dante Fachin fa una sèrie de reflexions sobre el tema i es pregunta:

“Parlar català és de mala educació”?

Molta raó té el Diputat al Parlament quan diu que el que fem els catalanoparlants cada dia al carrer no és més que complir la prohibició que van fer l’altre dia al Congrés dels Diputats, quan la majoria de vegades que nosaltres comencem a parlar en català i el nostre interlocutor ens contesta en castellà, automàticament som nosaltres qui canviem de llengua passant a acabar la conversa en castellà.

Molt ens queixem que als nostres diputats els prohibeixin parlar la nostra llengua en el Congrés, però en definitiva nosaltres instintivament estem acatant aquesta prohibició en el nostre dia a dia. Quants cops haureu sentit allò de “el catalan lo entiendo pero no lo hablo” dit per persones que potser porten a Catalunya més de cinquanta anys. 

Està clar que aquestes persones no han tingut la necessitat de parlar el català, ja que nosaltres també entenem el castellà, però si ens parem a reflexionar com ho fa Dante Fachin, potser part de la culpa és nostra per canviar al castellà a la primera frase.

Dante Fachin fa una reflexió sobre si creiem que hi ha molta gent que s’enfadaria amb nosaltres si no canviem al castellà i es pregunta: “si alguna persona s’enfada perquè li parlin en català a Catalunya, qui té el problema”?, per acabar dient que la seva llengua materna, el castellà no està en perill, però el català com continuem actuant d’aquesta manera sí, salvar el català només depèn de nosaltres.

Escoltem les reflexions i preguntes que es fa Albano Dante Fachin

Tags: Català. Dante Fachin

Notícies semblants: