Com s’haurien de distribuir les vacunes entre els diferents grups de població?

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), plataforma independent de científics, ha presentat un informe sobre com s’hauria de distribuir la vacuna contra la Covid-19 entre els diferents grups de població, ja que malauradament quan tinguem la vacuna disponible, en els primers mesos no hi haurà existències suficients per vacunar a tota la població.

Segons el GCMSC la distribució de la vacuna s’hauria de fer classificant a la població en vuit grups segons la prioritat en la vacunació basada en el risc de contagi que té cada col·lectiu.

Primer grup: El primer col·lectiu a rebre la vacuna hauria de ser el de la població que està més esposada a la Covid-19 i que assegurant la seva salut estem assegurant la de la població en general, com són: el personal sanitari, de residències de gent gran i personal de primers auxilis com policia, bombers, etc.

Segon grup: Gent gran, persones de més de 80 anys, prioritzant les que estan en residències.

Tercer grup: Persones entre 65 i 79 anys

Quart grup: persones amb patologies prèvies com diabetis tipus 2, malalties pulmonars o cardiovasculars i persones amb obesitat.

Cinquè grup: Persones institucionalitzades on l’aïllament és complicat com les presons i centres de refugiats, migrants i altres persones amb risc d’exclusió social.

Sisè grup: El personal de les activitats anomenades essencials i que per tant estan també exposades al virus, com són els treballadors del transport públic, personal educatiu, del sector de l’alimentació, etc.

Setè grup: Majors de 55 anys

Vuitè grup: Infants i la resta de població.

El GCMSC està format per: Silvia de Sanjosé (epidemiòloga, PATH & ICO), Josep M Miró (infectòleg, Hospital Clínic i Universitat de Barcelona), Quique Bassat (pediatra, investigador ICREA a ISGlobal), Magda Campins (epidemiòloga, Hospital Vall d’Hebron), Robert Guerri (internista, Hospital del Mar), Carles Brotons (metge de família, EAP Sardenya), Juana Díez (viròloga, CEXS, Universitat Pompeu Fabra), Julià Blanco (bioquímic i immunòleg, IrsiCaixaIGHTP), Mireia Sans (metgessa de família, CAP Borrell), Olga Rubio (intensivista, Althaia i Societat Catalana Bioètica) i Adelaida Sarukhan (immunòloga i redactora científica a ISGlobal).

Si les previsions de les farmacèutiques es compleixen, a finals d’any es podrien començar a distribuir les diferents vacunes que siguin aprovades, per tal de començar a vacunar a principis de l’any 2021.

Tags: Coronavirus - Covid-19, Vacuna

Notícies semblants: