El Clínic i Sant Joan de Déu amb col·laboració del centre de recerca BCNatal i el finançament de Fundació LaCaixa, estan liderant un projecte pioner a Europa per crear una placenta artificial que reprodueixi les condicions de l’úter matern per mantenir els nadons prematurs.
Cada any neixen a Europa uns 25.000 nadons prematurs amb una supervivència entre el 25 i el 75%, depenent de les setmanes de gestació i alguns presenten seqüeles greus per a tota la vida. Aquest projecte en el qual intervenen molts centres d’investigació i universitats catalanes, augmentaria la supervivència i no patirien tantes seqüeles. De moment està en fase inicial, però està previst que d’aquí quatre o sis anys pugui ser una realitat.
La placenta és un òrgan que es desenvolupa en l’úter durant l’embaràs i que proporciona oxigen i nutrients al fetus en creixement que està preparat per viure dins d’ella. Segons el Dr. Eduard Gratacós, director de BCNatal i especialista en cirurgia fetal, es pot desafiar la naturalesa i treure el fetus abans del previst per ajudar-lo a sobreviure, però per sota de les 26 setmanes de gestació es topa amb els límits de la biologia, ja els seus òrgans encara s’estan formant. Aquesta placenta artificial seria una bona alternativa a les incubadores en aquests nadons.
La placenta artificial seria un gran avanç per aquests prematurs extrems, els de menys de 26 setmanes de gestació que un cop fora de l’úter de la mare s’introduirien en aquesta placenta artificial, una bossa construïda amb elements biomaterials i un líquid a dins que simula el líquid amniòtic. També porta una mena de cordó umbilical que connecta la placenta amb una màquina que li proporciona oxigen i nutrients al fetus.
Fa dos anys que s’està treballant en el projecte finançat amb quasi set milions d’euros per la Fundació LaCaixa. De moment s’està estudiant amb fetus d’ovella, aconseguint que sobrevisquin unes hores, però el que realment es pretén és que puguin sobreviure dies o setmanes. Quan això sigui factible es passarà a fer l’assaig amb fetus humans.
Més endavant també tenen previst reproduir en la placenta artificial els sons materns per un òptim desenvolupament cognitiu del fetus i estudiaran la forma d’establir un vincle entre la mare i el nadó.
Cada año, nacen 25.000 bebés prematuros extremos en Europa.
¿Tendremos pronto una placenta artificial para mejorar su supervivencia?
#SalvarVidasFundlaCaixa¡Comparte para dar a conocer el proyecto de @GratacosEduard en @BCNatalResearch! pic.twitter.com/oPErfBvSkg
— CaixaResearch (@CaixaResearch) December 3, 2020