Neix el BergaPoly la versió del Monopoly de la capital berguedana – La curiosa història del Monopoly

El BergaPoly és una versió del centenari joc del Monopoly dissenyat per
l’estatunidenca Elizabeth Magi en 1902 i patentat en 1904. El BergaPoly està ambientat en la capital berguedana, en els seus carrers, places i indrets icònics.

Un grup de joves emprenedors han estat els impulsors d’aquesta idea amb Arnau Plans al capdavant com a ideòleg d’aquesta iniciativa. El BergaPoly imita el popular joc que consisteix a guanyar una fortuna a partir de la compravenda d’edificis, pagament de taxes i sancions per infraccions.

Un dels jocs de taula més populars i al que segur hem jugat la majoria de nosaltres és el Monopoly, un joc creat a principis del segle passat i que pretenia conscienciar a la gent dels perills del capitalisme, advocant per un repartiment més igualitari de la riquesa. Amb el pas dels anys s’ha convertit en tot el contrari del que pretenia, s’ha convertit en un joc on el que el guanya és el que més edificis compra, el que més diners té per a invertir. Ha guanyat el capitalisme.

Va ser l’any 1902 quan una activista pels drets de les dones l’estatunidenca Elizabeth Magie Phillips va crear un joc anomenat The Landlord‘s Game”, el joc del terratinent. Magie era fidel creient de la teoria de la redistribució de la riquesa de Henry George, segons la qual un és amo d’allò que aconsegueixi crear, però tot allò que és proporcionat per la naturalesa, sobretot la terra, pertany a tota la humanitat per igual, tota una utopia avui en dia.

I per aconseguir que aquest sistema funcioni s’ha de garantir el respecte a la propietat privada mitjançant un impost únic calculat d’acord amb el valor que té el bé en el mercat i redistribuir aquest impost cobrat entre tots els ciutadans, podríem dir que seria com el que avui en dia coneixem com la renda bàsica universal. 

En un principi el Monopoly tenia dos reglaments, un pel qual quan un jugador adquiria una propietat i la resta de jugadors també guanyaven, basat en la redistribució de la riquesa del georgisme i l’altre que quan un jugador guanyava multiplicava la seva riquesa, tots els altres perdien i havien de pagar unes taxes si passaven per la seva propietat.

Malauradament va guanyar el reglament capitalista, el gran terratinent, propietari d’immobles, fons voltor, en definitiva, un reflex de la societat actual.

El BergaPoly, un bon regal de Nadal no tan sols pels berguedans i berguedanes, potser una bona oportunitat pels que vivim fora d’aquesta comarca barcelonina, coneguem els carrers, els costums i les tradicions de la ciutat de Berga, famosa arreu del món per una de les festes més emblemàtiques de Catalunya, la Patum de Berga.

Tags: BergaPoly, Monopoly

Notícies semblants: