L’Aeroport de Lleida-Alguaire acollirà el Catalonia SpacePort, un port espacial per a missions de vol suborbital

Ahir divendres, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró en la seva visita a les instal·lacions de l’Aeroport de Lleida-Alguaire, va anunciar que l’aeroport lleidatà es convertirà en una completa àrea de desenvolupament empresarial vinculada al món de l’espai com a plataforma industrial i tecnològica, gràcies a l’acord entre els Aeroports Públics de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Es crearà un port espacial dedicat a missions de vol suborbital i un centre de proves de propulsió per a coets llançadora, així com un parc empresarial i una escola vinculada al món espacial, convertint-se en la primera infraestructura regular operativa d’aquest tipus d’Europa, la Catalonia SpacePort, promoguda pel Govern de la Generalitat en el marc de l’Estratègia New Space de Catalunya.

El nou centre tecnològic permetrà el llançament dels “payloads” experimentals, terme utilitzat per descriure la càrrega útil transportada per una nau espacial. També disposarà de plataformes amb capacitat per vols orbitals i altres activitats del sector.

El conseller afirma que actualment hi ha a Alemanya una estació per la propulsió de coets llançadora, però en aquests moments està saturat, per aquest motiu el d’Alguaire es pot convertir en una bona opció per a totes les empreses de fora de Catalunya que necessitin fer les seves proves.

El pressupost global per aquest projecte que es desenvoluparà entre els anys 2021-2025 és de 26 milions d’euros i serà finançat amb els fons europeus NextGenerationEU, distribuïts en 10 milions pel centre de proves de propulsió, 10 milions pel parc empresarial i 6 milions pel centre de formació. El govern creu que amb aquest nou projecte es podrien crear 350 llocs de treball.

El conseller no va anunciar la data en la qual podria estar en marxa, però sí va apuntar que alguns dels projectes que tenen previst realitzar des d’Alguaire tenen relació amb la tecnologia 5G, recopilar informació per lluitar contra el canvi climàtic i aplicacions pels sectors econòmics com el de l’agricultura.

Tags: Aeroport - Lleida

Notícies semblants: