FESTES

“Per Nadal cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva” – Per què a Catalunya celebrem Sant Esteve?

“Per Nadal cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva”

Aquesta dita tan popular de la cultura catalana és tan sols una metàfora per expressar que fem durant aquests dos dies de les festes nadalenques. El dia de Nadal les famílies acostumaven a reunir-se al voltant de la taula amb l’escudella i carn d’olla i per Sant Esteve tothom estava a casa seva descansant.

La celebració del dia 26 en honor de Sant Esteve, que a Espanya només celebrem a Catalunya i les Illes Balears té les seves arrels en el nostre passat carolingi. Durant el segle IX Catalunya pertanyia a l’imperi carolingi fundat per Carlemany, regne franc de la dinastia carolíngia. Llavors Catalunya depenia del bisbat de Narbona, mentre la resta d’Espanya, dominada pels gots depenia del bisbat de Toledo.

Els dos bisbats tenien conceptes de la família diferents, en la cultura carolíngia, la família s’entenia com un clan que agrupava a tots els familiars i en els grans esdeveniments o celebracions acostumaven a reunir-se tots a la casa pairal. El pare cridava i convidava a tots els fills i néts, bé per un casament, un enterrament, per discutir temes familiars o per celebrar Nadal.

El dia de Nadal el pare o el padrí (avi) reunia a tota la família al voltant d’una taula plena de menjar i com en aquells temps no hi havia tants mitjans de transport i trigaven a tornar a casa, l’endemà no es treballava. No era ben bé una festivitat, simplement era un dia que s’agafaven de descans i feien només les feines imprescindibles com donar menjar als animals del corral o sortir a pasturar.

D’aquí el refrany “Per Nadal cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva”

Aquesta tradició ha continuat fins als nostres dies i pel mateix motiu encara fem festa el dilluns de Pasqua Florida, l’endemà del diumenge de resurrecció per setmana santa i alguns ajuntaments també celebren el dilluns de Pasqua Granada o segona Pasqua.

Altres països d’Europa que van estar sota l’imperi carolingi, també acostumen a celebrar el dia de Sant Esteve el 26 de desembre. És tradició als països anglosaxons, Anglaterra, Irlanda, Itàlia, la República Txeca i Irlanda.

Sant Esteve va ser un diaca de l’Església primigènia de Jerusalem i un dels primers màrtirs del cristianisme, va ser lapidat per blasfemar l’any 34 dC, un any després de la mort de Crist.

Tags: Sant Esteve

Notícies semblants: