Dotze monuments competiran per ser el monument favorit dels catalans i catalanes

TV3 estrena un nou programa amb el títol Batalla monumental, en el que dotze monuments de Catalunya competiran per ser el monument favorit dels catalans i catalanes. El programa començarà el pròxim diumenge a tres quarts d’onze de la nit.

Cada setmana s’enfrontaran dos monuments i serà l’audiència qui a través dels seus vots decidirà quin és el favorit dels dos i així fins a arribar a la gran final on es proclamarà el monument favorit dels catalans i catalanes.

Els dotze monuments que aspiren a guanyar la Batalla monumental

Sant Climent de Taüll

Consagrada l’any 1123 per Ramon Guillem, bisbe de Roda, Sant Climent de Taüll és avui un dels tresors arquitectònics del Principat i la nau capitana del romànic de la vall de Boí. S’enfrontarà a Sant Pere de Rodes en la Batalla del Romànic.

Sant Pere de Rodes

Al nord de l’Alt Empordà, a la muntanya de la Verdera, just al cim de la Serra de Rodes, trobem el Monestir de Sant Pere de Rodes. Situat a uns 520 metres d’altitud, amb unes vistes espectaculars, des d’on podem veure tota la badia de Port de la Selva i el Cap de Creus. S’enfrontarà a Sant Climent de Taüll en la Batalla del Romànic.

Empúries

Les ruïnes d’Empúries ens recorden aquella ciutat fundada fa 2.600 anys com un gran port comercial al golf de Roses que permetia el comerç pel Mediterrani. S’enfrontarà a Tàrraco en la Batalla de Clàssics.

Tàrraco

El conjunt arqueològic de Tàrraco, declarat com a patrimoni mundial de la Unesco, ens transporta a l’esplendor d’una de les poques ciutats de la Hispània romana que tenia amfiteatre, circ i teatre, tres instal·lacions per gaudir dels espectacles que tant els agradaven als romans. S’enfrontarà a Empúries en la Batalla de Clàssics.

La Catedral de Girona

Tots els que hem visitat Girona en temps de flors, hem vist guarnida l’escalinata de 90 graons formant una gran catifa de colors. Una catedral construïda en diferents fases, la primera en l’època del romànic, l’any 1015, després a partir del segle XIV, quan es va quedar petita es va anar ampliant amb un estil gòtic i al llarg del temps s’han combinat diferents estils arquitectònics. S’enfrontarà amb La Seu Vella de Lleida en la Batalla de Catedrals.

La Seu Vella de Lleida

La Seu Vella de Lleida, sens dubte és el monument més emblemàtic de la capital del Segrià. Construïda dalt d’un turó des d’on es pot veure tota la ciutat i gran part de la comarca. Segons els historiadors es va construir entre el 1203 i el 1431 en el lloc on hi havia una mesquita musulmana. S’enfrontarà a la Catedral de Girona en la Batalla de Catedrals.

Monestir de Santes Creus

El Reial Monestir de Santes Creus fundat l’any 1160 és un dels cenobis més grans del nostre país i juntament amb el de Poblet i Vallbona de les Monges, formen part de la Ruta del Cister. S’enfrontarà al Monestir de Poblet, en la Batalla dels Monestirs.

Monestir de Poblet

El Reial Monestir cistercenc de Santa Maria de Poblet construït l’any 1150 i en l’interior del qual es troba el que es pot considerar el panteó de la monarquia catalana-aragonesa, ja que en ell descansen les restes de Jaume I el Conqueridor, Pere el Cerimoniós, Martí l’Humà. S’enfrontarà al Monestir de Santes Creus en la Batalla de Monestirs.

Castell de Miravet

El Castell de Miravet, testimoni de la guerra dels Segadors, la de Successió, les guerres Carlines i la batalla de l’Ebre, situat en un punt estratègic per dominar tota conca de l’Ebre. S’enfrontarà al Castell de Cardona en la Batalla de Castells.

Castell de Cardona

El Castell de Cardona, del segle IX és una de les fortaleses més importants de Catalunya, l’última a caure en la Guerra de Successió del 1714. Dels primers anys de construcció podem destacar la Torre Minyona i dos segles després es va iniciar la construcció de la Col·legiata de Sant Vicenç. S’enfrontarà al Castell de Miravet en la Batalla dels Castells.

La Casa Milà (La Pedrera)

Potser l’obra més coneguda d’Antoni Gaudí, encara que la coneguem com a La Pedrera pel tipus de material emprat en la seva construcció, el seu nom oficial és el de Casa Milà, pel cognom dels seus propietaris. S’enfrontarà al Recinte Modernista de Sant Pau en la Batalla del Modernisme.

El Recinte Modernista de Sant Pau

Obra de Lluís Domènech i Montaner que durant molts anys va allotjar l’Hospital de Sant Pau amb més de sis-cents anys d’història i que actualment ha donat pas a un centre de culte del modernisme de principis del segle passat. L’any 1997 va ser declarat Patrimoni Mundial de la Unesco. S’enfrontarà a la Casa Milà (La Pedrera) en la Batalla del Modernisme.

D’entre aquests dotze monuments de la nostra Catalunya, quin és el vostre favorit?

Tags: Catalunya, Monuments

Notícies semblants:

Últimes Notícies