Les 96 obres de Sixena no tornaran a Catalunya, el Suprem desestima els recursos presentats.

El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos presentats pel govern de Catalunya, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència de l’Audiència d’Osca, que va declarar nul·la la venda de les obres i per tant les 96 obres de Sixena traslladades a l’Aragó durant el període en què Catalunya estava sota l’aplicació de l’article 155, posant en perill les obres que tants anys havien estat conservats pels museus catalans, no tornaran a Catalunya.

La sentència que ara ha ratificat el Suprem estima que les obres formen part de la Reial Orde del Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Sixena i que la Reial Orde del Monestir de Sant Joan de Jerusalem de Valldoreix no tenia cap dret a vendre aquests béns, encara que el titular sigui el mateix, l’Església. En la sentència es considera que les dues Reials Ordres tenen una entitat jurídica independent i per tant cada una pot disposar del seu patrimoni.

Així que les obres que durant anys van ser exposades en el Museu de Lleida i en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), es quedaran definitivament a l’Aragó, cosa que ha valorat positivament el conseller de Cultura d’Aragó, Felipe Faci.

Tags: Sixena

Notícies semblants: