Neix el primer diccionari de medicina il·lustrat per a infants, disponible a la web i en aplicació

Dibuix d’un virus realitzat per la Carlota – Foto: Primer diccionari de medicina il.lustrat.

Ja es pot consultar el primer diccionari de medicina il·lustrat infantil a través de la web i en format aplicació. Es tracta d’un projecte encapçalat per Rosa Estopà, investigadora de l’Institut de Lingüística Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i en el que han col·laborat més de 1.200 nens de vuit escoles de Catalunya, el Col·legi de Metges de Girona i professionals del Servei de Pediatria de l’Hospital del Mar.

L’objectiu d’aquest diccionari és posar a l’abast dels més petits el significat del vocabulari bàsic de salut i malalties que es troben dia a dia en el seu entorn, com ara virus, coronavirus, pandèmia, o perquè s’anomena a la malaltia Covid-19.

 

Si busquem la paraula Virus, trobarem aquesta definició i a continuació un àudio i una il·lustració:

“Un virus és un microorganisme que infecta una cèl·lula i, moltes vegades, causa malalties infeccioses. Es coneixen més de 5.000 tipus de virus diferents que s’agrupen en famílies, com ara els coronavirus. Els coronavirus, que reben aquest nom per l’estructura que formen que sembla una corona, causen diverses malalties respiratòries. Una de les més importants és la covid-19 (que és una sigla formada amb les primeres lletres de les paraules angleses següents: COrona VIrus Disease i 19 perquè es va descobrir el 2019). La covid-19 és una malaltia respiratòria infecciosa, molt contagiosa, que va causar una epidèmia mundial el 2020″

Dibuix d’un virus realitzat per la Ràmata – Foto: Primer diccionari de medicina il.lustrat.

El diccionari dóna una explicació amb il·lustracions, àudios descriptius per a nens i nenes amb dificultats per llegir o invidents, en alguns mots s’inclouen jocs. Igual que es fa amb la Viquipèdia, els infants poden col·laborar a l’ampliació del diccionari, enviant els seus dibuixos i definicions, que un cop revisades passaran a formar part del diccionari.

Segons Rosa Estopà: “Es tracta d’un projecte col·laboratiu realitzat a partir de coneixement acumulatiu, ja que les definicions han estat construïdes per experts en llengua, didàctica i medicina, basant-se en les explicacions dels infants”

Actualment consta de 363 entrades, un atles del cos humà i un conjunt de verbs utilitzats per parlar de temes mèdics i exemples reals del seu ús.

Podeu consultar el diccionari a  Primer diccionari de Medicina il.lustrat o baixar l’aplicació per Android a la Play Store.

Tags: diccionari, infantil, medicina

Notícies semblants: