Barcelona celebra les Festes de Santa Eulàlia marcades per la pandèmia

Representació del martiri de Santa Eulàlia a la Catedral de Barcelona a càrrec de l’Esbart Ciutat Comtal.

Cada dotze de febrer la ciutat de Barcelona celebra les Festes de Santa Eulàlia, la primera patrona que va tenir la Ciutat Comtal. Considerada com la Festa Major d’Hivern, aquest any es veu marcada per la pandèmia, la majoria d’actes i activitats s’han suspès pel maleït Coronavirus, però coneguem la història de Santa Eulàlia.

Santa Eulàlia va ser una jove de Sarrià que amb tan sols tretze anys es va enfrontar als governants romans per la repressió que patien els cristians de la ciutat. Quan la van detenir la van condemnar a patir tantes tortures com anys tenia fins que al final la van crucificar.

Fins a l’edat mitjana va ser la patrona de la ciutat, però quan una plaga de llagostes que assolava tota Europa va arribar a Barcelona, arrasant les collites, el Consell de la Ciutat es va reunir per veure quines mesures havien de prendre per fer front a la plaga.

El 10 de setembre de 1689 es va produir un incendi al Convent de la Mercè que van interpretar com un senyal, llavors la ciutat es va encomanar a la Mare de Déu de la Mercè perquè atures aquell malson que estaven vivint. Poc després la plaga va anar desapareixent i els barcelonins en agraïment la van nomenar Patrona de la Ciutat.

Des de llavors la Mare de Déu de la Mercè va ser considerada la Patrona de la ciutat, però no va ser fins a l’any 1888 amb motiu de l’Exposició Universal que va rebre oficialment el seu títol, però molta gent considera que la Ciutat Comtal té dues patrones la Mare de Déu de la Mercè i Santa Eulàlia. Una llegenda diu que si als voltants del dia de la Mercè plou, són les llàgrimes de Santa Eulàlia que plora perquè els ciutadans de Barcelona no l’oblidin.

Actes de la Festa de Santa Eulàlia 2021

La majoria d’activitats com cercaviles o la tradicional processó de les Laies, han quedat suspeses per culpa de la pandèmia, però encara podrem gaudir de:

  • La Cerimònia del Penó que es farà a les dotze del migdia i l’Ofrena Floral a un quart de vuit que es podran seguir a través de les xarxes socials i la web de les Festes de Santa Eulàlia.
  • Entre les activitats presencials podem veure l’Exposició de les Gegantes Laies. Del 6 al 12 de febrer, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Pati de l’Ajuntament.
  • Les mostres del bestiari, tant infantil com històric, la Mostra de Gegants infantils i l’exposició “15 anys de les nostres catifes”, es podran veure al Born del 7 al 21 de febrer, de 10 a 19 h.
  • A la Casa dels Entremesos podem gaudir de les exposicions: “Per no perdre el temps”, amb calendaris tradicionals del món rural i la societat industrial i “Ombres xineses de Joan Amades”.

Si voleu més informació, podeu consultar la web de les Festes de Santa Eulàlia.

Notícies semblants: