NATURA

L’Alt Berguedà podria ser aviat un nou Parc Natural de Catalunya

El Pedraforca – Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà i tres municipis de la comarca volen que l’Alt Berguedà sigui declarat com a Parc Natural, amb l’objectiu de corregir l’impacte del turisme i protegir el territori. Els municipis que ho demanen són Cercs, Fígols i Vallcebre.

El parc es podria estendre per gran part del territori d’aquests tres municipis i l’espai natural protegit de la Serra d’Ensija i la zona de Peguera. En total podrien ser 40.000 hectàrees les declarades com parc natural on s’impulsarien nous conreus, la ramaderia extensiva i es protegiria l’accés a l’entorn natural.

Aquesta zona té una gran biodiversitat d’espècies com el gall fer o el trencalòs, els quiròpters o els boscos de pi negre amb neret. Un altre gran patrimoni a protegir és el geològic i el paleontològic. La proposta que han fet els impulsors d’aquesta sol·licitud també contempla potenciar l’activitat turística, sempre regulada per ensenyar l’arqueologia minera de la zona o els jaciments de Fumanya i que també contribuiria al desenvolupament econòmic de la comarca.

Neret

Per formalitzar la reivindicació, el president del Consell Comarcal, Josep Lara; el Conseller Comarcal de Transició Econòmica i Seguretat Civil, Pep Llamas i els alcaldes de Cercs, Fígols i Vallcebre, Jesús Calderer, Antonio Garcia i Lluís Cadena, respectivament, l’any 2021 van signar un manifest amb  la proposta que varen enviar a la Diputació de Barcelona pel seu estudi.

El Berguedà i l’Anoia són les dues úniques comarques de Barcelona que no tenen un parc natural en el seu territori. Afortunadament la resta de comarques barcelonines disposen del seu parc natural.

Xarxa de parcs naturals de la demarcació de Barcelona:

🟢 Parc del Castell de Montesquiu – Osona i Ripollès.
🟢 L’Espai natural de les Guilleries-Savassona – Osona.
🟢 Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny – Vallès Oriental, Osona.
🟢 Sant Llorenç de Munt i l’Obac – El Bages i el Vallès Occidental.
🟢 El Montnegre i el Corredor – Maresme i Vallès Oriental.
🟢 La Serralada del Litoral – Maresme i Vallès Oriental.
🟢 La Serralada de la Marina – Vallès Occidental i Oriental, Barcelonès i Maresme.
🟢 La Serra de Collserola – Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental.
🟢 Parc Agrari del Baix Llobregat – Baix Llobregat.
🟢 Parc del Garraf – El Garraf.
🟢 Parc d’Olèrdola – Garraf i Alt Penedès.
🟢 Parc del Foix – Alt Penedès.

També us pot interessar:

La ruta de les set meravelles del Berguedà

 

Tags: Parcs Naturals

Notícies semblants: