Sant Joan de Déu i el Clínic fan el primer trasplantament creuat de ronyó pediàtric de tot l’Estat.

Els hospitals de Sant Joan de Déu i el Clínic de Barcelona han fet una intervenció pionera a l’Estat espanyol, un trasplantament creuat de ronyó pediàtric entre persones sense compatibilitat sanguínia i entre un adult i un infant.

Es tracta del cas de la Candela, una nena de vuit anys d’Esplugues de Llobregat a la que se li va diagnosticar una malaltia renal crònica quan tenia vint mesos. La Candela s’havia sotmès a un trasplantament quan tenia quatre anys, però no va funcionar, poques hores després va patir una trombosi en el ronyó trasplantat, i per això ha estat quatre anys amb diàlisi.

En el primer trasplantament la Candela va generar anticossos, cosa que va fer quasi impossible trobar un altre donant compatible. Afortunadament els equips de nefrologia de Sant Joan de Déu i el Clínic no van donar la batalla per perduda i es van posar a treballar. Es tractava d’administrar-li a la Candela la medicació necessària perquè les seves cèl·lules deixessin de generar anticossos i depurar la sang per tal de treure els que ja tenia al seu cos, per després poder fer un trasplantament creuat.

En el trasplantament creuat intervenen dues o més persones, en aquest cas el pare de la Candela va donar el seu ronyó a un malalt de Sevilla i el donant d’aquest malalt li va donar a la Candela. En aquest cas s’havia de superar un altre repte, implantar un ronyó d’un adult en un cos d’una nena, primer per la mida de l’òrgan i segon pel diferent flux sanguini que tenen tots dos.

Després de tres mesos de la intervenció, la Candela s’ha oblidat de la diàlisi i per primer cop pot fer vida pràcticament normal. Aquest és un gran avanç per aquestes persones que tenen dificultat en trobar un òrgan compatible.

Tags: Clínic, Sant Joan de Déu, Trasplantaments

Notícies semblants: