Projecte per repoblar una vintena de micropobles de Catalunya amb famílies de refugiats.

Els Guiamets – Priorat

L’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) depenent de la Generalitat, estan estudiant un projecte per tal de repoblar una vintena de micropobles amb famílies refugiades nouvingudes al nostre país.

La idea impulsada per l’AMC és que cada micropoble acolliria una d’aquestes famílies, assegurant-los un habitatge digne i feina per almenys un dels membres de la família. Els llocs de treball estarien subvencionats pel SOC. De moment ja s’han trobat una vintena de petits pobles on cap a finals d’any es podrien instal·lar les primeres famílies.

Amb aquesta iniciativa es resolen dos problemes importants del nostre país, donar sortida al problema de la immigració i les famílies vulnerables i evitar el despoblament que en els darrers anys han patit aquests micropobles, evitar que es tanquin escoles per manca de nens i tornar a omplir els seus carrers de vida. La majoria d’aquests pobles ja fa anys que veuen com el seu jovent marxa a estudiar a les grans ciutats i per manca d’expectatives de futur ja no tornen. Actualment la Generalitat està gestionant unes 4.000 persones refugiades, es tracta de veure com aquestes famílies poden encaixar en un micropoble on tindrien casa i feina assegurada almenys per un any.

Senan – Conca de Barberà

Dels 337 ajuntaments que pertanyen a l’AMC, s’han seleccionat una vintena, ara les famílies els visitaran per esbrinar on poden encaixar millor i a finals d’anys ja podrien anar-hi a viure. Un dels pobles que s’ha afegit a aquesta iniciativa és Senan a La Conca de Barberà, que actualment té uns 50 habitants i està decidint quina feina podrien oferir a aquestes famílies.

Un poble que ja sap quina feina oferirà és Els Guiamets al Priorat, hi ha vacant una plaça d’ajudant d’agutzil. La família que vulgui anar als Guiamets, disposarà d’un apartament i l’ajuntament es farà càrrec del lloguer.

El projecte també contempla que perquè aquestes famílies s’integrin en el poble i en el nostre país, els ajuntaments buscaran veïns que vulguin fer mentors, que els ensenyin els nostres costums, la nostra llengua, com treballem, en definitiva que se sentin acompanyats i recolzats en aquesta nova faceta de la seva vida.

Ningú deixa el seu país per gust, aquestes famílies necessiten més que ningú la nostra escalfor, perquè d’aquí a uns anys els seus fills siguin els mestres, els metges, els botiguers o els cambrers dels nostres néts.

Tags: Micropobles

Notícies semblants: