Tanca per culpa de la pandèmia un dels “merenderos” més emblemàtics de la Barceloneta.

Durant els anys 60 i 70 del segle passat es van fer molt populars els “merenderos“, els berenadors de menjar que estaven a peu de platja i un dels barris que van contribuir a la seva popularitat va ser la Barceloneta.

Un d’aquests quiosquets més antics de Barcelona va ser Can Costa, l’actual “Cal Pinxo” que malauradament, tal com ha anunciat l’Associació de Veïns de la Barceloneta a través de Twitter, no ha pogut resistir la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 i es veuen obligats a tancar.

La història dels anomenats “merenderos” de la Barceloneta comença com una atracció pel turisme estranger que arribava a la Barcelona dels anys 60 i per a la població autòctona que llavors si volia gaudir d’un dia de platja i un bon menjar, havia d’anar a la Barceloneta. Llavors tot el litoral del Poble Nou, el que ara és la Vil·la Olímpica estava tancat al mar, un gran mur separava la ciutat i la seva població de la platja.

En aquell poc espai destinat a platges per l’esbarjo, a principis dels anys 60 van anar proliferant una mena de restaurants a peu de platja, on es podia gaudir d’una paella o una graellada de peix amb vestit de bany a peu de platja.

La història dels berenadors de la Barceloneta l’hem de buscar a Can Costa, l’actual Cal Pinxo, quan als anys 60 van tenir la idea de col·locar unes taules de fusta a la platja per després anar oferint pa amb xocolata als que s’apropaven a la platja per gaudir d’un dia d’esbarjo al mar.

Amb l’èxit que va tenir aquesta iniciativa, els anys següents van anar ampliant la seva oferta gastronòmica, van començar a oferir musclos que portaven els pescadors de la Barceloneta i més endavant altres productes del mar.

Durant els anys 60 i 70 era tota una atracció passejar per la zona de berenadors de la Barceloneta, unes grans taules plenes de gel, a peu de carrer, cada restaurant ens mostrava els seus productes de peix i un cambrer que ens convidava a entrar.

Una de les anècdotes d’aquells temps era que els berenadors i algunes de les fondes del gòtic d’aquella època no tenien cafetera, el motiu era molt senzill, volien que la gent menges i marxes, que no es quedessin a fer una sobretaula per poder fer un segon torn d’àpats. Un dels pocs restaurants o berenadors que tenien cafetera era el Hawaii que després va passar a ser Cal Pinxo.

Quan van arribar els anys 90 i amb tota la modificació del litoral barceloní que es va fer amb motiu dels Jocs Olímpics del 92, Barcelona es va obrir al mar, però també va significar la desaparició dels anomenats “merenderos” de la Barceloneta. Un dels afectats, era Cal Pinxo, però en previsió que això podia passar el llavors propietari es va encarregar de construir un edifici on era l’antic Can Costa.

En aquell edifici van saber resistir fins que ha arribat la maleïda pandèmia de la Covid-19 que ha acabat amb quatre generacions de restauradors oferint el menjar a peu de platja. Un dels més emblemàtics “merenderos” i restaurants de Barcelona, l’antic Can Costa i l’actual Cal Pixo en el barri mariner de la Barceloneta tanca portes definitivament.

Tags: Barceloneta, Merendero

Notícies semblants: